BRUKA I SRAMOTA! Slučaj Alekse Jankovića dobio je epilog! Niko neće odgovarati a majka mora da plati za smrt svoga sina! - Volim Podgoricu

BRUKA I SRAMOTA! Slučaj Alekse Jankovića dobio je epilog! Niko neće odgovarati a majka mora da plati za smrt svoga sina!

Svi koji su godinama vjerovali da u Srbiji ipak postoje pravda i pravni sistem, danas se, po ko zna koji put, mogu uvjeriti u suprotno.

Poznato je ko su krivci za smrt Alekse Jankovića (14), ali se oni neće naći pred licem pravde, jer je slučaj zastario. To je zaključak šestogodišnje borbe Aleksinih roditelja da utvrde odgovorne za vršenje i zataškavanje vršnjačkog nasilja koje je njihov sin trpio i zbog kog je na kraju izvršio samoubistvo.

Umjesto da disciplinski odgovara, razredna nasilnika koji je prebijao Aleksu je među najboljim pedagozima Srbije. Međutim, nije ona jedini krivac u cijelom slučaju, a nije ni jedina koja neće snositi posledice.

– Republička prosvjetna inspektorka odjeljenja u Nišu “utvrdila” da je sve bilo po zakonu, da je priča o zataškavanju gotovo fikcija mene i mog supruga i da niko nije kriv pored svih mogućih sudskih presuda, postupanja Zaštitnika građana i utvrđenih teških propusta. Dva mjeseca nakon njene kontrole, po nalogu predsjednika Vlade i ministra prosvjete, republička prosvjetna inspekcija iz Beograda vrši nenajavljenu provjeru u školi i utvrđuje ko je, kako i kada zataškao slučaj – navodi Dragana Janković, Aleksina mama.

 

 

Međutim, to što su njihovi navodi potvrđeni za srpsko pravosuđe ništa ne znači, jer su Jankovići dobili zvanično obavještenje u kome piše da je “pored svih utvrđenih činjenica i propusta, zakonski slučaj pokretanja disciplinske odgovornosti prema odgovornima u školi i školskoj upravi, zastario”.

Kako Aleksina mama navodi, u međuvremenu se ispostavilo da je u zataškavanju čitavog slučaja glavnu ulogu imao tadašnji ministar prosvjete Žarko Obradović sa tadašnjim načelnikom školske uprave Živomirom Jovanovićem.

Tako je slučaj Alekse Jankovića dobio sraman epilog, a državne institucije su se očigledno više borile da zataškaju slučaj, nego da urade nešto po pitanju Aleksinog zakona. Kažnjena su samo trojica maloljetnika koji su maltretirali Aleksu na vaspitnu mjeru pojačanog nadzora Centra za socijalni rad.

Postoji još jedna kazna, kojom smo došli do toga da Aleksina mama plaća smrt svog sina, jer je kažnjena škola koja mora da plati 4.000.000 dinara, a taj novac će, logično, ići iz budžeta u koji se novac sliva od poreskih obveznika – a među njima je i porodica stradalog dječaka.

 

(Kurir.rs/Noizz)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com