PODGORICA: Spomenik crnogorskoj istoriji, umjetnosti i kulturi - Volim Podgoricu

PODGORICA: Spomenik crnogorskoj istoriji, umjetnosti i kulturi

 

Spomenik vojvodi Mirku Petroviću je spomenik crnogorskoj istoriji, umjetnosti i kulturi, istaknuto je na sastanku gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića sa Njegovim Kraljevskim Visočanstvom princem Nikolom Petrovićem-Njegošem i autorom djela Dimitrijem Popovićem. Susretu su prisustvovali i Nela Savković-Vukčević, Sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada kao i Branislav Radulović, član savjeta Fondacije Petrović-Njegoš.

Gradonačelnik Podgorice se zahvalio princu na  njegovom doprinosu čitavom projektu, ističući da je kao predsjednik Komisije za odabir najboljeg rješenja i kao arhitekta, izabrao djelo koje je pravi prikaz čitave ideje vraćanja spomenika vojvodi Mirku, a to je odavanje počasti crnogorskim vojnicima i borcima za očuvanje naše domovine kao države. Stijepović je podsjetio da je spomenik krasio Podgoricu punih 30 godina i bio prihvaćen od svih upravo sa tom porukom slobode i vječnosti.

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ Nikola Petrović-Njegoš je naglasio da je spomenik simbolično priznanje da istorija ne može da se uništi. On se zahvalio gradonačelniku na strpljenju i umjerenosti kojom je uspio da ovaj projekat dovede do kraja. „Mogu da se ruše spomenici ali se istorija vraća“ naglasio je princ Petrović-Njegoš, ističući da je ovo projekat koji personifikuje dio naše kulture.

„Ovo je poseban izazov za umjetnika jer je spomenik trebalo da sadrži stara obilježja, ali i da bude prilagođen novom ambijentu“ naglasio je Dimitrije Popović. Umjetnik je istakao da koncept spomenika vojvodi Mirku  ima fomalno – simboličke karakteristike.

 „To postolje od crnog mermera predstavlja jedan period stradanja crnogorske vojske, sa bijelim obeliskom koji upućuje na progres, i zlatnim nitima koje personifikuju slobodu i vječnost Crne Gore, krunisanu crnogorskom kapom“ naglasio je Popović.

Sličnog je mišljenja i Branislav Radulović, član savjeta Fondacije Petrović-Njegoš. On smatra da je, osim istorijskog, u simboličko-umjentičkoj ravni spomenik obilježje moderne, urbane Podgorice 21. vijeka.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com