Pokrenute istrage protiv korumpiranih policajaca - Volim Podgoricu

Pokrenute istrage protiv korumpiranih policajaca

Spe­ci­jal­no dr­žav­no tu­ži­la­štvo, u sa­rad­nji sa ko­le­ga­ma iz Osnov­nog dr­žav­nog tu­ži­la­štva, for­mi­ra­lo je dva pred­me­ta u ko­jim se is­pi­tu­je ko­rup­ci­ja u Mi­ni­star­stvu unu­tra­šnjih po­slo­va i u Upra­vi po­li­ci­je. Pred­me­ti su for­mi­ra­ni pod rad­nim na­zi­vi­ma „Šek­spir” i „Bos­for”, a to­kom is­tra­žnih rad­nji pro­vje­ra­va se vi­še po­li­cij­skih slu­žbe­ni­ka ko­ji se sum­nji­če da su po­či­ni­li ko­rup­tiv­na kri­vič­na dje­la zlo­u­po­tre­bom slu­žbe­nog po­lo­ža­ja.
Pre­ma sa­zna­nji­ma „Da­na”, ti pred­me­ti na­la­ze se u fa­zi is­tra­ge. Ipak, iz Osnov­nog dr­žav­nog tu­ži­la­štva ni­je­su od­go­vo­ri­li da pi­ta­nja re­dak­ci­je „Da­na” o tim pred­me­ti­ma, ni­ti su na­ve­li ko­li­ko je po­li­cij­skih slu­žbe­ni­ka pod nji­ho­vom lu­pom.

U pret­hod­nom pe­ri­o­du nad­le­žna tu­ži­la­štva po­kre­nu­la su ne­ko­li­ko iz­vi­đa­ja ka­ko bi pro­vje­ri­li za­ko­ni­tost po­stu­pa­nja po­li­cij­skih slu­žbe­ni­ka. U jed­nom od tih pred­me­ta pro­vje­ra­va­ju se na­vo­di iz pi­sma ko­je je jed­nom me­di­ju do­sta­vio na­vod­ni vo­đa „ška­ljar­kog kla­na” Jo­van Jo­vi­ca Vu­ko­tić, ko­ji je tvr­dio da ima spi­sak po­li­cij­skih slu­žbe­ni­ka ko­ji su na plat­nom spi­sku kri­mi­na­la­ca. Vu­ko­tić je ta­da tvr­dio da za­hva­lju­ju­ći to­me u Cr­noj Go­ri sva­kog da­na gi­nu i ne­du­žni lju­di jer „pr­lja­vi po­li­caj­ci či­ste te­ren sa­mo za svoje pri­ja­te­lje, i to je je­di­no što ih za­ni­ma”. On je u tom pi­smu us­tvr­dio i da zna ko­ji od po­moć­ni­ka di­rek­to­ra upra­ve po­li­ci­je mje­seč­no uzi­ma 20.000 eura od kri­mi­na­la­ca i ko­ji je po­li­cij­ski na­čel­nik uzeo 100.000 eura od kri­mi­na­la­ca, kao i ko­ji je in­spek­tor na plat­nom spi­sku ma­fi­je već če­ti­ri go­di­ne.

Ta­ko­đe, sre­di­nom pro­šle go­di­ne for­mi­ran je pred­met i pro­tiv še­fa Od­sje­ka za bor­bu pro­tiv or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la Da­li­bo­ra Me­do­je­vi­ća i in­spek­to­ra Ni­ko­le Ter­zi­ća zbog sum­nje da su stvo­ri­li kri­mi­nal­nu or­ga­ni­za­ci­ju i zlo­u­po­tri­je­bi­li po­lo­žaj.
Po­stu­pa­nje po­li­cij­skih slu­žbe­ni­ka is­pi­tu­je i Unu­tra­šnja kon­tro­la Mi­ni­star­stva unu­tra­šnjih po­slo­va, ko­ja je u ne­ko­li­ko slu­ča­je­va utvr­di­la da po­sto­je sum­nje da su po­li­caj­ci ne­za­ko­ni­to oba­vlja­li svo­je po­slo­ve. Unu­tra­šnja kon­tro­la je na osno­vu pro­vje­ra, iz­me­đu osta­log, utvr­di­la da po­sto­ji sum­nja da je­dan po­li­ca­jac oda­je slu­žbe­ne taj­ne kla­nu iz Bu­dve. Spi­se tog pred­me­ta do­sta­vi­li su tu­ži­la­štvu, ko­je je po­kre­nu­lo iz­vi­đaj­ne rad­nje.

Za­sad ni­je po­zna­to ka­ko su ti po­stup­ci okon­ča­ni.
Da je ko­rup­ci­ja je­dan od vo­de­ćih pro­ble­ma u Cr­noj Go­ri kon­sta­to­va­no je i u go­di­šnjem iz­vje­šta­ju ame­rič­kog Stejt de­part­men­ta o ljud­skom pra­vi­ma, gdje je na­ve­de­no da ko­rup­ci­ja pred­sta­vlja naj­bit­ni­ji pro­blem ljud­skih pra­va u Cr­noj Go­ri, a pri­sut­na je u zdrav­stvu, obra­zo­va­nju i dru­gim gra­na­ma vla­sti, uklju­ču­ju­ći i agen­ci­je za spro­vo­đe­nje za­ko­na i su­do­ve.
– Po­li­ti­za­ci­ja, sla­be pla­te i ne­do­sta­tak mo­ti­va­ci­je i obu­ke dr­žav­nih slu­žbe­ni­ka či­ne plod­no tle za ko­rup­ci­ju. Ko­rup­ci­ja u po­li­ci­ji i ne­pri­kla­dan uti­caj vla­sti na po­na­ša­nje po­li­ci­je i da­lje pred­sta­vlja­ju pro­blem – oci­je­nje­no je u tom iz­vje­šta­ju Stejt de­part­men­ta.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com