Žrtvama ratnih zločina Vlada plaća milion i po - Volim Podgoricu

Žrtvama ratnih zločina Vlada plaća milion i po

Žr­tve rat­nih zlo­či­na u Cr­noj Go­ri na ime na­kna­de šte­te od dr­ža­ve su po sud­skih pre­su­da­ma do­bi­le od­šte­tu u ukup­nom iz­no­su od sko­ro mi­li­on i po eura. Uz to, svi sud­ski spo­ro­vi po tom osno­vu ni­je­su okon­ča­ni, pa se oče­ku­je da se taj iz­nos usko­ro po­ve­ća za još ne­ko­li­ko sto­ti­na hi­lja­da eura.
Do sa­da su usvo­je­ni tu­žbe­ni za­htje­vi ko­ji­ma je do­su­đe­no da se žr­tva­ma rat­nih zlo­či­na is­pla­ti sko­ro 1.350.000, a če­ka se dru­go­step­na od­lu­ka za pre­su­de vri­jed­ne 128.530 eura.
Sud­ski po­stup­ci za rat­ne zlo­či­ne jed­na su od sla­bi­jih ka­ri­ka cr­no­gor­skog pra­vo­su­đa jer je sa­mo je­dan pred­met okon­čan pra­vo­sna­žno osu­đu­ju­ćom pre­su­dom. Predjsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica u više navrata izjavljivala je kako su predmeti ratnih zločina prioriteti crnogorskih sudova.
Ipak, iako odgovornih za zločine nema, dr­ža­va je usvo­ji­la sko­ro sve tu­žbe­ne za­htje­ve žr­ta­va, pa je do­ne­se­na od­lu­ka za is­pla­tu od­še­te­ta.
U iz­vje­šta­ju o re­a­li­za­ci­ji Ak­ci­o­nog pla­na za 23. pre­go­va­rač­ko po­gla­vlje – pra­vo­su­đe i te­melj­na pra­va – na­ve­de­no je da je žr­tva­ma rat­nih zlo­či­na do­su­đe­na na­kna­da šte­te u ukup­nom iz­no­su od 1.347.080,41 euro. 
– Su­do­vi su do­ni­je­li 145 od­lu­ka ko­ji­ma je pra­vo­sna­žno usvo­jen tu­žbe­ni za­htjev i ukup­no je do­su­đe­no 1.347.080,41 euro. Osam od­lu­ka ko­ji­ma je usvo­jen tu­žbe­ni za­htjev još ni­je pra­vo­sna­žno i nji­ma je do­su­đe­no 128.530 eura. U jed­noj od­lu­ci od­bi­jen je tu­žbe­ni za­htjev, če­ti­ri po­stup­ka su ob­u­sta­vlje­na, dok je u šest pred­me­ta tu­žba po­vu­če­na. Na dan 25.6.2017. go­di­ne, je­dan pred­met je u ra­du (de­vet, uklju­ču­ju­ći i ne­pra­vo­sna­žne) – na­ve­de­no je u iz­vje­šta­ju ko­ji je ob­ja­vljen na saj­tu vlade na čijem čelu se nalazi Duško Marković.
Tu­žbe za na­kna­du šte­te u cr­no­gor­skim osnov­nim su­do­vi­ma pod­no­si­le su žr­tve rat­nih zlo­či­na u pred­me­ti­ma „Mo­rinj”, „Bu­ko­vi­ca”, „De­por­ta­ci­ja” i „Ka­lu­đer­ski Laz”.
Advo­kat Zdrav­ko Be­go­vić ka­zao je za „Dan” da nje­go­va kan­ce­la­ri­ja za­stu­pa sko­ro 250 rat­nih za­ro­blje­ni­ka iz lo­go­ra Mo­rinj. 
– Osnov­nim su­do­vi­ma smo pod­no­si­li tu­žbe­ne za­htje­ve za na­kna­du ne­ma­te­ri­jal­ne šte­te. U pi­ta­nju su rat­ni za­ro­blje­ni­ci iz lo­go­ra u Mo­ri­nju ko­ji su dr­ža­vlja­ni Hr­vat­ske i Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne. Ve­ći­na po­stu­pa­ka je pra­vo­sna­žno okon­ča­na i u to­ku je po­stu­pak iz­vr­še­nja – ka­zao je Be­go­vić.
On ne mo­že sa pre­ci­zno­šću da ka­že ko­li­ko su ti za­ro­blje­ni­ci do­bi­li nov­ca, ali je na­gla­sio da su u tu­žba­ma tra­ži­li i do­bi­li na­kna­de u iz­no­su od 10.000 eura pa na­vi­še.
– Dr­ža­va je ospo­ra­va­la i osnov tu­žbi i tra­že­ne iz­no­se, ali su su­do­vi pre­su­đi­va­li u ko­rist žr­ta­va. Za­do­volj­ni smo što su tu­žbe pri­hva­će­ne i što je dr­ža­va pri­hva­ti­la od­go­vor­nost u ovom slu­ča­ju – na­veo je Be­go­vić.
Ka­ko je do­dao, lo­go­ra­ši­ma iz Mo­ri­nja sli­je­di na­kna­da u ukup­nom iz­no­su od pre­ko mi­li­on eura.
Vla­da Cr­ne Go­re je 2008. go­di­ne pot­pi­sa­la sud­sko po­rav­na­nje sa žr­tva­ma de­por­ta­ci­je, a 247 žr­ta­va do­bi­lo je na­kna­de u ukup­nom iz­no­su od oko pet mi­li­o­na eura. Sud­ski po­stup­ci vođe­ni su i za slu­čaj „Ka­lu­đe­r­ski Laz”, gdje su ubi­je­na 22 ci­vi­la.
Oba­ve­zu dr­ža­ve da žr­tva­ma na­dok­na­di šte­tu pro­pi­su­je i De­kla­ra­ci­ja Uje­di­nih na­ci­ja o osnov­nim pra­vi­ma žr­ta­va kri­vič­nih dje­la i zlo­u­po­tre­ba vla­sti iz 1985. U njoj je na­ve­de­no da ,li­ce ima sta­tus žr­tve bez ob­zi­ra na to da li je uči­ni­lac iden­ti­fi­ko­van, uhva­ćen, op­tu­žen ili osu­đen i da žr­tva tre­ba da do­bi­je na­dok­na­du šte­te ka­da je do kr­še­nja na­ci­o­nal­nog kri­vič­nog za­ko­no­dav­stva do­šlo od stra­ne dr­žav­nih slu­žbe­ni­ka ili dru­gih li­ca u slu­žbi ili sa kva­zi­slu­žbe­nim ovla­šće­nji­ma.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com