Ilić, Bulatović i Dulović osvojili Monblan - Volim Podgoricu

Ilić, Bulatović i Dulović osvojili Monblan

Baranka Karolina Ilić, članica PSD Javorak iz Nikšića i Podgoričani Predrag Bulatović i Rade Dulović iz PK Komovi, osvojili su juče Monblan, najviši vrh Zapadne Evrope.

Njih troje bili su članovi međunarodne ekspedicije koja je pod vođstvom Zorana Paće Pavlovića 13. avgusta krenula ka Alpima. 

Ilić je za “Vijesti” kazala da je u ekipi 17 planinara, od kojih jedan nije osvojio vrh.

Objasnila je da im vremenski uslovi nisu išli na ruku, ali da su uprkos tome uspjeli da se domognu vrha visokog 4.810 metara. 

 

“Krenuli smo tek u 6 sati izjutra, jer je tokom noći bila velika oluja i ledena kiša. Na vrhu smo bili oko 13.30 časova. Tokom uspona temperatura je bila oko deset stepeni ispod nule, duvao je vjetar jačine oko 40 kilometara na čas”, kazala je Ilićeva.

Dodala je da su tokom završnog uspona prelazili ledene noževe.

“Naša grupa bila jr prva koja je juče krenula ka vrhu. Prvi smo i izašli, zbog čega smo morali da prtimo put. U pojedinim momentima, pred sam kraj uspona,  mislila sam da neću imati snage da izdržim, ali uz ovakvog vodiča kakav je Paća nemoguće je odustati. Zbog toga sam mu zahvalna”, rekla je Ilić. 

Baranka je krajem juna sa ekipom PSD Javorak osvojila i Elbrus, najveći vrh Evrope.  

“Vijestima” je rekla da je zadovoljna uspjehom koji je postigla ove godine. 

“Ovo je dokaz da se treninzi i upornost isplate. Puno je odricanja zbog odlazaka u planinu, ali zbog toga ne žalim. Uspon na vrh  nagrada je za svaki napor uložen tokom priprema. Nadam se da ću uskoro krenuti sa pripremama za osvajanje vrhova iznad šest hiljada metara nadmorske visine”, rekla je Ilić.

U međunarodnoj ekspediciji Alpe 2017 bio je još jedan Crnogorac – Dražen Anđelić, koji se nije domogao vrha Monblana.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com