TAJNE OSTROŠKOG BLAGA: Preskočite jutro zvona i molitve - Volim Podgoricu

TAJNE OSTROŠKOG BLAGA: Preskočite jutro zvona i molitve

U prvim ponoćnim satima 6. aprila 1941. godine Njemačka je mučki, bez objave rata i poštovanja bilo kakvih običaja ratovanja napala Jugoslaviju.

 

Tek što se nakon prvog naleta nemačkih bombardera malo slegla prašina i detonacije teških bombi nadjačao plač i jauk ranjenih i izbezumljenih Beograđana, koji su bezglavo nekud bježali između ruševina, počeli su bježanija i rasulo jugoslovenske vlade i mladog kralja Petra Drugog Karađorđevića sa njegovom svitom.

U nedelju 13. aprila jugoslovenska vlada održala je na Palama svoju poslednju sjednicu. Tog dana kralj Petar je prispio u Ostrog, odavno već predviđen i pripremljen za moguću ratnu prestonicu. Jedan od poslednjih svjedoka tih burnih ostroških dana bio je, nažalost odavno pokojni, iguman Serafim Kašić. 

„Upravitelj manastira tada je bio izuzetno popularan i kod naroda omiljen arhimandrit Leontije Mitrović, a čuvar ćivota Svetog Vasilija iguman Gerasim Čečur. Jednoga dana, banu u Gornji manastir arhimandrit Leontije:

– A, đeco, sivi sokolovi, da se isprazne i lijepo očiste i namjeste one tri sobe u manastiru, imaćemo noćas na konaku stidne goste…

Niko, naravno, ne smije ni pitati ko su gosti. U sve tri sobe namjestismo po jedan krevet. Leontije stalno nadzire i naređuje šta i kako valja namjestiti. Najlepši krevet, sa onim finim mesinganim uzglavnicama i posteljinu sa vezenim jastucima i čipkanim čaršavima u onu srednju sobu. Kad pred veče sve bi gotovo, Leontije nas prizva i okupi:

Šta je sve kralj poneo sa sobom

Bježeći iz Beograda početkom aprila 1941. godine kralj Petar Drugi Karađorđević poneo je sa sobom državni novac, umetnička djela, ali i tri najveće hrišćanske relikvije – ruku Svetog Jovana Krstitelja, ikonu Bogorodice Filermose i dijelove Časnog krsta.

Najveći dio tog bogatstva, koji kralj nije mogao da ponese sa sobom, ostao je u manastiru Ostrog i okolini Nikšića, a za njega su se od tada borili mnogi. Od Italijana, Nemaca, četnika i partizana u Drugom svjetskom ratu do komunističke vlasti pa do današnjega dana Malteški vitezovi i mnoge strane sile. 

 Dok su se ona dva svijetla odozdo, serpentinama uz strmu, šumovitu padinu, sporo približavala, ja sam stalno pokušavao da zamislim kako li to izgleda kralj i vežbao kako ću mu se što smernije pokloniti. Prvi prispe krupan čovek u uniformi. Drži baterijsku lampu u ruci i ne mogu mu čisto videti lice. Prilazi nekako nepoverljivo, mjeri me od glave do peta i onda tiho pita:

– A gde ti je otac Leontije?

Dok objašnjavam da on čeka pored svetih mošti Svetitelja, ispred mene minu sitna prilika u svijetlom mantilu i sa velikim kačketom na glavi. Minu bez riječi i naklona, a ja u čudu ne uspijeh ruku pružiti ni onom drugom pratiocu sa svijetlom koji se uljudno pozdravi i spomenu boga…
Znao sam da je kralj mlad, ali mi ni u snu nije bilo da je tako sitan i upotan, a pogotovu ne da se ne umije uljudno pozdraviti i ruku čovjeku pružiti…

Još dok je kralj sa pratiocima bio u ćivotu, oko manastira je zagušila vojska. Nas su sve preselili i smestili u konak ispred manastira, čak i igumana Čečura i arhimandrita Leontija.

Ujutro mi poranili na jutarnju molitvu, ali nas na ulazu dočeka straža: 

– Neka, preskočite jutros zvona i molitve, oprostiće Bog i Sveti Vasilije, da ne probudite Njegovu svetlost kralja… 

Vratismo se natrag u konak i ne izlazimo više negde do osam-devet sati. Onda mene kao najmlađeg poslaše da donesem vode. Izađem bojažljivo i odmah vidim da nema straže na kapiji ispred manastira. Nema ni vojnika nigde okolo. Uđem polako unutra. Ne čuje se niko. Ispenjem se na vrh prstiju do prve sobe – ona prazna. Tako i ostale, zijaju otvorena vrata, a unutra nigde nikoga. Na stočiću u sobi u kojoj je spavao kralj otvorena spomenica i u njoj dosta nevešto, osnovačkim rukopisom napisano: ‚Slava Ti i milost, Sveti Vasilije. U ovim teškim danima pomozi mojoj junačkoj vojsci i mome ljubljenom narodu. Petar‘.

Tek mnogo kasnije saznali smo da su oni izgleda imali radio-stanicu i da su obavešteni da je vojska pred kapitulacijom. Zato su tako na trku, kriomice, otišli iz Ostroga kako bi ugrabili da bezbjedno uzlete sa Kapinog polja kod Nikšića.”

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com