Početna » ŽIVOT + » Duhovnost » Danas je milosrdni svetac: Ovo obavezno uradite!

Danas je milosrdni svetac: Ovo obavezno uradite!

Pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Pimena Palestinskog, sveca koji je živio u Ruvi u vrijeme cara Mavrikija.

Pimen Palestinski je u mladosti bio pastir čiji su psi jednog dana napali nepoznatog čovjeka koji se našao u blizini stada ovaca.

Kako je još uvijek bio veoma mlad, Pimen se u tom trenutku nije najbolje snašao i nije na vrijeme spriječio pse koji su potpuno rastrgli čovjeka.

Iako se iskreno pokajao zbog svog grijeha, Pimenu je rečeno da je na sebe navukao gnijev Božji i da će i njega kao nesrećnog čovjeka pojesti zvijeri, što se godinama kasnije i dogodilo.

Medutim, Pimenu je milosrđem Gospoda oprošteno zbog njegovog grijeha, te je njegova duša zbog iskrenog pokajanja pridodata među prepodobne svece.

Ono što se Pimenu Palestinskom dogodilo 602. godine i danas služi kao opomena da se grijeh svakome može dogoditi, ali isto tako da mu se treba i oprostiti ako se iskreno pokaje.

Zato se vjeruje da se na današnji dan valja sjetiti svih onih sa kojima ste u svađi i izmirti se sa njima i oprostiti im, jer se vjeruje da ćete u suprotnom na sebe navući Božiji gnijev, kao i Pimen.

Takođe, valja uputiti mu ove riječi:

Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talante. Bio si svijećnjak svijetu, sijajući svojim čudesima, Pimene oče naš: Moli Hrista Boga, da spase duše naše!

Check Also

DANAS JE IVANJDAN: Zaštitnik kumstva i djevojački praznik praznuje se u smjehu i veselju, a koja želi udaju i bebu neka uradi ovo!

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Danas je Vidovdan: Ovo obavezno morate da uradite čim otvorite oči!

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *