Početna » ŽIVOT + » Duhovnost » Danas je milosrdni svetac: Ovo obavezno uradite!

Danas je milosrdni svetac: Ovo obavezno uradite!

Pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Pimena Palestinskog, sveca koji je živio u Ruvi u vrijeme cara Mavrikija.

Pimen Palestinski je u mladosti bio pastir čiji su psi jednog dana napali nepoznatog čovjeka koji se našao u blizini stada ovaca.

Kako je još uvijek bio veoma mlad, Pimen se u tom trenutku nije najbolje snašao i nije na vrijeme spriječio pse koji su potpuno rastrgli čovjeka.

Iako se iskreno pokajao zbog svog grijeha, Pimenu je rečeno da je na sebe navukao gnijev Božji i da će i njega kao nesrećnog čovjeka pojesti zvijeri, što se godinama kasnije i dogodilo.

Medutim, Pimenu je milosrđem Gospoda oprošteno zbog njegovog grijeha, te je njegova duša zbog iskrenog pokajanja pridodata među prepodobne svece.

Ono što se Pimenu Palestinskom dogodilo 602. godine i danas služi kao opomena da se grijeh svakome može dogoditi, ali isto tako da mu se treba i oprostiti ako se iskreno pokaje.

Zato se vjeruje da se na današnji dan valja sjetiti svih onih sa kojima ste u svađi i izmirti se sa njima i oprostiti im, jer se vjeruje da ćete u suprotnom na sebe navući Božiji gnijev, kao i Pimen.

Takođe, valja uputiti mu ove riječi:

Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talante. Bio si svijećnjak svijetu, sijajući svojim čudesima, Pimene oče naš: Moli Hrista Boga, da spase duše naše!

Check Also

NA MALI BOŽIĆ JEDITE PRASEĆU GLAVU, VASILICU I POPARU: Nikako ne radite ovo jer će vas tjerati BAKSUZ

Za Mali Božić, kao i pravoslavnu Novu godinu, koji se proslavljaju danas, važe mnogi običaji, ...

DANAS JE PRVI DAN PRAVOSLAVNE NOVE GODINE: Evo šta treba da uradite da bi vas sreća pratila cijele godine

Večeras se dočekuje pravoslavna Nova godina, odnosno Nova godina po julijanskom kalendaru. Prvi dan Nove ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *