Ramuš Haradinaj izabran za premijera Kosova - Volim Podgoricu

Ramuš Haradinaj izabran za premijera Kosova

Skupština Kosova izabrala je večeras, sa 61 glasom za i jednim uzdržanim, Ramuša Haradinaja za premijera Kosova.

Poslije izbora, poslanici Samoopredjeljenja i koalicije okupljene oko Demokratskog saveza Kosova napustili su sjednicu i nijesu prisustvovali polaganju zakletve premijera i članova Vlade Kosova.

Haradinaj je, ranije danas u ekspozeu, ocijenio da je Kosovo u teškoj situaciji, sa slabom ekonomijom i obrazovanjem i zdravstvom i visokom korupcijom na svim nivoima, ali i da dijalog sa Beogradom nema alternativu.

Haradinaj je, na srpskom, poručio da će raditi na izgradnji međusobnog povjerenja sa kosovskim Srbima.

“Dijalog sa Srbijom nema alternative”, rekao je Haradinaj i dodao će raditi na jačanju prijateljstva sa svim prijateljima, i da će voditi dijalog sa svima.

Vlada će pored premijera imati i pet zamjenika premijera i 21 ministarstva.

Za prvog zamjenika premijera je predložen Bedžet Pacoli, dok su zamjenici predsjednika vlade Enver Hodžaj (Demokratska partija Kosova), Fatmir Ljimaj (Incijativa za Kosovo), Dalibor Jevtić iz Srpske liste i Dardan Gaši iz liste Ibrahim Rugova.

Ispred DPK Bedri Hamza je predložen za ministra financija, Besim Bećaj za ministra za inovacije i preduzetništvo, Abeljard Tahiri za ministra pravde, Uran Ismailji za ministra zdravstva, Durat Hodža za resor evropskih integracija i Kujtim Gaši za ministra kulture.

Ispred Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj je predložen za ministra infrastrukture i Rustem Beriša za ministra Bezbjednosnih snaga Kosova.

Ispred Incijative za Kosovo Šučeri Bitići je predložen za ministra obrazovanja, Bajram Hasani za ministra trgovine i industrije i Skender Rečica, za ministra rada i socijalnog staranja.

Za ministra inostranih poslova Kosova je predložen Bedžet Pacoli, unutrašnjih poslova Fljamur Sefaj, ekonomskog razvoja Valjdrim Lukaj, a Albena Rešiti za prostorno planiranje, dok je za dijasporu predložen Dardan Gaši.

Ispred Srpske liste su za ministre predloženi Ivan Teodosijević za resor administriranja lokalne samouprave, Dalibor Jevtić za ministra za zajednice i povratak i Nenad Rikalo za ministra poljoprivrede i šumarstva.

Ispred koalicije “Šest plus” Mahir Jagdjilar je predložen za ministra javne uprave, a Rasim Demiri za ministra ruralnog razvoja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com