Početna » NOVOSTI » Ekonomija » Sekulić: Dobro izvagati aerodrome

Sekulić: Dobro izvagati aerodrome

Odluka o budućnosti Aerodroma Crne Gore, po svoj prilici neće biti donesena jednostavno, jer opozicija smatra da ih ni po koju cijenu ne treba prodati ili “valorizovati“ kroz dugoročni zakup, kako je nedavno kazao premijer Duško Marković.

Valorizacija po premijerovom receptu, po svoj prilici ne odgovara ni koalicionom partneru – SD koji je juče javno saopštio da Aerodromi treba da ostanu u vlasništvu države, a najbolji način njihove valorizacije je kreditiranje, koje bi podrazumijevalo da ova kompanija uzme kredit za njihov razvoj, jer su potentna firma koja ga može vraćati bez ikakvih problema.

Tragom ove izjave predsjednika SD Ivana Brajovića, predsjednik Odbora za ekonomiju i poslanik DPS Predrag Sekulić Pobjedi je kazao da dobro treba izvagati šta je to što doprinose Aerodromi Crnoj Gori.

“Treba vidjeti da li se profit negdje gubi, ili se u prethodne dvije decenije gubio. Takođe treba vidjeti da li ima prostora za razvoj aerodroma jer oni u ovom trenutku, posebno Aerodrom Tivat, ne mogu da zadovolje potrebe turističke privrede. Tu dileme nema. Čak i maksimalna popunjenost slotova je nedovoljna za potrebe turizma. Treba vidjeti da li slič- ni aerodromi u regionu donose više profita nego naša dva aerodroma”, kaže Sekulić.

Vjerujem, dodaje on, da Vlada ima sve neophodne informacije i da će u skladu sa tim postupati u narednom periodu.

“Ne treba zaboraviti da su građani ovlastili Vladu da se bavi unutrašnjim i spoljašnjim pitanjima. Ustavna nadležnost Vlade je odlučivanje o aerodromima i preduzećima gdje je država većinski vlasnik”, kaže Sekulić.

Početkom devedesetih godina, kada smo ulazili u višeparlamentarnu demokratiju, imali smo konsenzus da je država loš vlasnik i da treba da idemo ka privatizacijama odnosno ka privatnoj svojini.

“Taj konsenzus su postigle sve političke partije u parlamentu. Nažalost, kasnije sue zbog demagoških, populističkih stvari neke partije odustale od tog koncepta i sada pokušavaju da ga naruše”, kaže Sekulić i dodaje da smo svi svjesni da je država loš vlasnik iz hiljadu razloga koje ne treba objašnjavati.

Poslanik iz redova opozicije Aleksandar Damjanović za Pobjedu je juče kazao da bi bilo neodgovorno i štetno po državu da se Aerodromi privatizuju.

“Aerodromi su od strateškog državnog značaja i pritom profitabilna kompanija, koju opterećuju neregulisani poslovni odnosi, prije svega sa Montenegro erlajnzom, takođe državnom kompanijom i najvećim dužnikom. Uz urgentnu potrebu rješavanja  duga prema aerodromima, neodgovorno i štetno po državne interese bi bilo da se oni privatizuju ili daju pod dugoročni zakup ili koncesiju”, smatra Damjanović.

On ne dijeli mišljenje SD da Aerodromi treba da se zaduže prije raščišćavanja stanja.

“Zaduživanje za potrebe rekonstrukcije nije rješenje ako se prije toga ne ispuni uslov pune depolitizacije rukovodećeg menadžmenta. Mora se imati u vidu da su aerodromi praktično od osnivanja partijski plijen manjeg koalicionog partnera u vlasti i da je ta činjenica negativno uticala i utiče na poslovanje kompanije. Jednostavno, umjesto eventualnih višemilionskih investicija koje bi bile interesantne i za partijske kasice, neophodno je prvo uvesti stručni i profesionalni menadžment, pa nakon određenog perioda razmišljati o neophodnim ulaganjima – u modernizaciju i eventualno proširenje kapaciteta”, kaže Damjanović.

Pobjeda

Check Also

Aeodromi moraju ostati državni

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Aerodromi otpisali sedam miliona eura duga MA: Pokušaće da ih dobiju na sudu

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *