Početna » NOVOSTI » Ekonomija » Vlada razmatra da odjednom plati 250 miliona A2A

Vlada razmatra da odjednom plati 250 miliona A2A

Vlada neće prekoračiti krajnji rok za isplatu  prve rate italijanskoj kompaniji A2A za akcije u Elektroprivredi, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

Iz tog Vladinog resora podsjećaju da je krajnji rok za  isplatu najmanje jedne sedmine ugovorenog iznosa od 250 miliona eura  maj 2018. godine.

“Osnovni model plaćanja akcija predviđen je ugovorom sa A2A – isplata 250 miliona eura u sedam jednakih godišnjih rata. Ugovor dozvoljava i nekoliko podvarijanti, ali konačna odluka o eventualnoj njihovoj primjeni nije donesena”, rekli su iz Ministarstva odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li je donijeta odluka kako će država Italijanima platiti 41,7 odsto udjela  u EPCG i da li Vlada planira da akcije plati odjednom uz diskont i koliko će  diskont iznositi.

Iz Ministarstva, na čijem je čelu ministarka Dragica Sekulić, rekli su da će Vlada, u nastojanju da odabere optimalan model, razmatrati sve raspoložive opcije do krajnjeg roka.

“Ono što je nesumnjivo jeste da će način isplate akcija A2A u potpunosti biti zasnovan na zakonu i poštovanju volje dvije strane utvrđene ugovorom iz avgusta 2016. godine”, kazali su iz Ministarstva.

Menadžment A2A aktivirao je izlaznu, “put” opciju odnosno ponudio je Vladi da otkupi njihovih 41,7 odsto akcija za 250 miliona eura, uz otplatu na sedam godina. To je sastavni dio ugovora o menadžmentu između Vlade i A2A, koji je istekao u junu.

a2a nela_2 

Iz Vlade su ranije kazali da odluka Višeg suda da blokira akcije A2A u Elektroprivredi, ne dovodi u pitanje izlaznu opciju koja je aktivirana početkom jula.

Tužilaštvo sumnjiči šest osoba iz EPCG (crnogorskih i italijanskih menadžera) da su oštetili preduzeće za više miliona eura u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti eletrika i Bain Milano. Istraga je pokrenuta zbog konsultantskih ugovora, kojima su, na račun provizija, italijanske kompanije od EPCG naplatile više miliona eura. Posao vrijedan 15 miliona, EPCG je Italijanima dala bez tendera.

Iz A2A su saopštili da su zvanično 25. jula ove godine obaviješteni o mjeri koju je preduzelo crnogorsko pravosuđe i da će pokušati da je ospore.

“Takva mjera koja je izdata u vezi sa već poznatim postupcima koji se odnose na unutargrupne usluge koje je A2A pružila EPCG između 2010. i 2012. navodi na to da će i sama A2A sada biti predmet istrage”,   saopšteno je iz A2A.

Vijesti

Check Also

Aco Đukanović i A2A će morati da čekaju milione

Postupak preuzimanja akcija Rudnka uglja (RUP), koji je krajem marta pokrenula Elektroprivreda (EPCG) stopirao je ...

Vlada akcije A2A plaća sa 120 miliona eura Elektroprivrede

Predlog ugovora o izvršenju put opcije, o kojem će Skupština raspravljati u petak, podrazumijeva da ...

1 komentar

  1. E sprdnja, prodajemo jeftino, kupujemo skupo. Prodajemo profitabilno, prodajemo atraktivno, prodajemo djedovinu, prodajemo obraz, istoriju, cast, moral… Sve je na prodaju… A posle opet za pare gradjana, kad vide neznalice iz vlade sto su ucinjeli, idemo da kupujemo ali za stotine miliona. A prodajemo za jedan evro, bilo kome, samo da je stranac, obicno prevarant, koji pored tog jednog evra da par stotina hiljada prljavim politicarima iz DPS i misli da je zavrsio posa? A kad ne mozete da se dogovorite oko pljacke, evo resenja… Da iz budzeta narod opet plati ono sto je izgradio i sto je bili njegovo do pojave DPS sekte. Dakle ono sto smo vec imali sad moramo da kupujemo za 250 miliona i to za kesh, ka da je golf 4vorka u pitanju, a ne resurs i preduzece od drzavnog znacaja! Sramno, fuj za Munistarku, neznalica najobicnija poltron DPSovski…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *