Početna » NOVOSTI » Društvo » FEJZIĆ: Amfilohije tendencioznim izjavama ugrožava međuvjerski sklad

FEJZIĆ: Amfilohije tendencioznim izjavama ugrožava međuvjerski sklad

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, u nedavnim izjavama iznio je niz opasnih teza na račun istorijskog i savremenog poimanja muslimana Crne Gore, sa ozbiljnim reperkusijama po suživot u Crnoj Gori, kazao je Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić, koji je rekao da u Mešihatu Islamske zajednice najoštrije osuđuju i odbacuju izjave mitropolita SPC.

Kako je kazao, tvrdnje da su određene džamije u Podgorici podignute na temeljima srpskih crkava i manastira su neutemeljene i tendenciozne.

“Odgovorno tvrdimo da ni jedna džamija u daljoj ili bliskoj prošlosti nije izgrađena na temeljima pravoslavnih bogomolja, o čemu postoji relevantna katastarska i arhivska dokumentacija. S druge strane, svjedoci smo težnji SPC da odlučuje o vakufima Islamske zajednice u Podgorici, te pokušaja da se njihovo pokrštavanje (Sahat-kula) javnosti prikaže kao formula suživota, tj. uslovom neobnavljanja mržnje. Nama nijesu potrebni traktati o mržnji i slobodi, niti mržnja kao uslov slobode. Sahat-kula, kao profana građevina islamske arhitekture, ne može biti postament vjerskom simbolu, posebno ne krstu, koliko god tu „simbiozu“ mitropolit priželjkivao i proglašavao simbolom slobode,” navodi Fejzić u reagovanju.

Takođe, ističe, u Islamskoj zajednici su spremni da sve porušene džamije u Podgorici podvrgnu arheološkim istraživanjima kako bi se utvrdilo da li su zaista izgrađene na temeljima pravoslavnih bogomolja SPC.

(Vijesti)

Check Also

Mitropolit Amfilohije: Sramota je što je Marković išao na Kosovo

Nedavna posjeta crnogorskog premijera Duška Markovića Kosovu je sramota po Crnu Goru, saopštio je mitropolit ...

Amfilohije: Zaustaviti progon sveštenika SPC

Osporavanje pravnog statusa Pravoslavne crkve kroz navodne “argumente” da nije registrovana po Zakonu o pravnom ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *