GLUMICA JULIJA MILAČIĆ: Pravilno upravljanje vremenom je prvi korak ka uspješnoj karijeri - Volim Podgoricu

GLUMICA JULIJA MILAČIĆ: Pravilno upravljanje vremenom je prvi korak ka uspješnoj karijeri

Julija Milačić, glumica i asistent na Fakultetu drmaskih umjetnosti na Cetinju, odgovara na pitanje kako se na pravi način izboriti sa obavezam i zagospodariti slobodnim vremenom.

“Dobra organizacija i tačan raspored nam omogućavaju da  dobijem kvalitetno vrijeme koje možemo posvetiti sebi. Ako je raspored tačan, onda je to vrijeme koje dobijemo najljepši poklon dana,”kaže Julija.

 Vrijeme je najvažniji resurs kojim raspolažemo. Sva naša postignuća, bilo da se tiču poslovnog ili privatnog života, direktno su povezana s tim na koji način i u koje svrhe trošimo svoje vrijeme. O tome koliko je u današnje vrijeme važno umjeti pravilno upravljati svojim vremenom, razgovarali smo sa poznatom, mladom crnogorskom glumicom, Julijom Milačić.

S obzirom da živimo u vremenu koje karakterišu dinamika, brzi način života, mnogo obaveza i čest nedostatak vremena, na koji način, kao neko ko dolazi iz svijeta glume i ko je angažovan na raznim projektima, uspijevaš da uskladiš sve svoje obaveze i izboriš se sa svim rokovima?

J.M: Balet mi je pomogao da steknem disciplinu. Iz discipline sam sagradila sistem dobre organizacije. Jednostavno, dobra volja, koncetracija i snaga… Sjetimo se one stare ” Sve se može kada se hoće”.

Dio si mnogih pozorišnih, televizijskih i filmskih projekata, a uz to radiš i sa studentima na Fakultetu dramskih umjetnosti. Znamo da si u profesionalnom smislu veoma angažovana. Naravno, pored profesionalnog, tu je i privatni život. Da li imaš poteškoća da izbalansiraš sve svoje profesionalne i privatne obaveze?

J.M: Još na akademiji, tokom studija glume, naučena sam da sve privatno ostavim ispred vrata vježbaone. Profesor, moj mentor, Branimir Popović bio je uporan i inistrajao je na tome. Ja sam njegov savjet zagrlila i kada god se krene miješati poslovno i privatno sjetim se savjeta i prosto se podijelim unutar sebe na ta dva dijela. Dignem „zidinu“ izmedju njih. Opet ona disciplina.

Da li u tom procesu koristiš neke posebne vještine i koliko vremena ti je bilo potrebno da se „uhvatiš u koštac“ sa sopstvenim rasporedom?

J.M: Naučila sam na prvoj godini studija kako se izboriti. Mnogo sam radila i vjezbala sebe. Napravila šemu i vremenom je usavrsila. Ja sam radoholik pa mi mozda zbog toga organizacija lakše ide. Najbitnija su istrajnost i dobra organizacija. Kada napraviš plan koji funkcioniše, ne treba ga mijenjati. Ne smiješ dozvoliti lenjosti da ga pokvari. Ako ga bilo što drugo uzdrma treba što prije reagovati i popuniti praninu ili razvezati čvor. Nema odustajanja, povlačenja i čekanja.

“Dobra organizacija i tačan raspored nam omogućavaju da dobijemo kvalitetno vrijeme koje možemo posvetiti sebi. Ako je raspored tačan, onda je to vrijeme koje dobijemo najljepši poklon dana.”

Zbog čega misliš da je važno na dobar način rasporediti vrijeme i organizovati raspored?

J.M: Prije svega zbog onog najljepšeg kvalitetnog vremena za sebe. Dobra organizacija i tačan raspored nam omogućavju da dobijemo kvalitetno vrijeme koje možemo posvetiti sebi. Ako je raspored tačan, onda je to vrijeme koje dobijemo najljepši poklon dana. Ako nije onda tog vremena nema, a mašini je potrebno gorivo da bi radila… Tako da – držimo se rasporeda.

Da li misliš da na uspjeh u karijeri utiče vještina upravljanja vremenom?

J.M: Veoma! Pa kako drugačije?! Ja ne znam uspješnog čovjeka koji ne zna baratati svojim vremenom! I koji tu sposobnost nije doveo do savršenstva.

Šta je to što bi savjetovala mladim ljudima koji su na početku svojih karijera?

J.M: Rad, red i disciplina!!! Sve ostalo ce doći samo od sebe. Snaga, odlučnost i dobra organizacija sopstvenog vremena su ključ uspjeha.  Prije svega, savjetujem im da neprestano rade na sebi. Da nastave da se edukuju i nakon fakulteta. Da posjećujući treninge, obuke i radionice koje mogu da im pomognu u razvijanju korisnih vještina koje će im, sjutra, biti dragocjene u razvoju karijere, ali i u privatnom životu. Savjetujem im da se konsultuju se divnim ljudima iz kompanije HR Partners i poslušaju njihova predavanja i treninge na temu upravljanja vremenom. Mislim da će im mnogo koristiti.

Šta za tebe predstavlja vrijeme, u današnjem, digitalizovanom svijetu kada svi brzo žive, mnogo rade i nemaju previše vremena da se posvete sebi?

J.M: Vrijeme za sebe mora da se nadje, jer bez njega nema dobrog rada. Ne treba biti fanatik. Organizam mora da se odmori. S druge strane, ovaj “digitalizovan” svijet nam to ne dozvoljava. Svi žurimo i zaboravljamo svoju bit. Ako već moram živjeti u takvom svijetu, onda se isto tako moram vratiti i prirodi kako bi se “procistila”. Hvala Bogu, živimo u najljepšoj državi na Balkanu tako da se imamo gdje sakriti.

Julija, zahvaljujemo ti na prijatnom razgovoru.

 

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com