Home / NOVOSTI / Društvo / Od danas sa receptom kod privatnika
Ilustracija

Od danas sa receptom kod privatnika

Sve je spremno za realizaciju projekta ,,Sa receptom u privatne apoteke“ koji će se primjenjivati od 1. oktobra – potvrdio je za Radio Crne Gore direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić.

Očekuje se bolja dostupnost ljekova i bolja snabdjevenost apoteka jer će građani, osim u 53 Montefarmove, medikamente moći da uzimaju i u 167 privatnih apoteka. Te ustanove neće biti limitirane ni finansijski, ni količinom ljekova, stoga bi trebalo da svaki osiguranik u njima realizuje recept. Čirgić je najavio da će građani u apotekama uskoro moći da uzimaju lijek koji žele sa nove Pozitivne liste, a ona će biti završena do kraja godine.

Nova lista sadrži osnovnu i doplatnu. Fond će, prema riječima Čirgića, refundirati dio novca, do iznosa osnovne cijene lijeka, a ostalo će plaćati osiguranik iz svog džepa.

Komentarišući centralno elektronsko zakazivanje, prvi čovjek Fonda ocijenio je da je potrebno vrijeme da se taj projekat sprovede u djelo na pravi način. Naveo je primjer Velike Britanije kojoj su bile potrebne tri godine da zakazivanje profunkcioniše onako kako je i predviđeno.

Stoje primjedbe da se na preglede kod reumatologa, endokrinologa ili hematologa čeka veoma dugo.

Razlog je deficit kadra i želja pacijenata da biraju doktore.

– Nadležni rade na rješavanju tih problema – podsjetio je Čirgić navodeći da je na većini klinika elektronsko zakazivanje dalo dobre rezultate.

Pobjeda

 

Check Also

HOROR: Majka i kćerka na zidovima ispisale poslednju poruku, pa prerezale vene: “Sad je smiješno, ali neće biti kad vas stigne kletva”

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *