Početna » NOVOSTI » Društvo » Od danas sa receptom kod privatnika
Ilustracija

Od danas sa receptom kod privatnika

Sve je spremno za realizaciju projekta ,,Sa receptom u privatne apoteke“ koji će se primjenjivati od 1. oktobra – potvrdio je za Radio Crne Gore direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić.

Očekuje se bolja dostupnost ljekova i bolja snabdjevenost apoteka jer će građani, osim u 53 Montefarmove, medikamente moći da uzimaju i u 167 privatnih apoteka. Te ustanove neće biti limitirane ni finansijski, ni količinom ljekova, stoga bi trebalo da svaki osiguranik u njima realizuje recept. Čirgić je najavio da će građani u apotekama uskoro moći da uzimaju lijek koji žele sa nove Pozitivne liste, a ona će biti završena do kraja godine.

Nova lista sadrži osnovnu i doplatnu. Fond će, prema riječima Čirgića, refundirati dio novca, do iznosa osnovne cijene lijeka, a ostalo će plaćati osiguranik iz svog džepa.

Komentarišući centralno elektronsko zakazivanje, prvi čovjek Fonda ocijenio je da je potrebno vrijeme da se taj projekat sprovede u djelo na pravi način. Naveo je primjer Velike Britanije kojoj su bile potrebne tri godine da zakazivanje profunkcioniše onako kako je i predviđeno.

Stoje primjedbe da se na preglede kod reumatologa, endokrinologa ili hematologa čeka veoma dugo.

Razlog je deficit kadra i želja pacijenata da biraju doktore.

– Nadležni rade na rješavanju tih problema – podsjetio je Čirgić navodeći da je na većini klinika elektronsko zakazivanje dalo dobre rezultate.

Pobjeda

 

Check Also

Milion eura za ljekove kod privatnika

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kazao je za „Dan” da će u i ...

PODGORICA: Kuhinja Kliničkog centra prelazi u ruke privatnika

Klinički centar Crne Gore (KCCG) planira da kuhinju “prepusti” privatniku, uvođenjem ketering službe. Da li ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *