ULAŽE SE PREKO 20 MILIONA EURA: Evo šta će se graditi u Podgorici! - Volim Podgoricu

ULAŽE SE PREKO 20 MILIONA EURA: Evo šta će se graditi u Podgorici!

Sve aktivnosti koje su sprovedene na izgradnji novih, dogradnji, proširenju i generalno optimizaciji obrazovno-vaspitnih objekata i uslova u kojma borave učenici, sa naglaskom na činjenici da je započeto i planirano preko 20 miliona investicija u obrazovne objekte samo na nivou Glavnog grada, potvrđuje da je Vlada obrazovanje stavila u vrh svojih prioriteta – poručio je danas ministar prosvjete Damir Šehović nakon obilaska gradilišta obrazovno-vaspitnih ustanova u Podgorici.

Šehović je obišao radove na obrazovno-vaspitnim ustanovama koje se grade na teritoriji Glavnog grada: vrtiću na Starom aerodromu u okviru JPU “Đina Vrbica”,  srednjoj stručnoj školi u Glubovcima i Resursnom centru “Podgorica” čije prostorije treba da budu adaptirane takođe za potrebe JPU “Đina Vrbica”.

“Danas sam imao priliku da obiđem gradilišta i jako sam zadovoljan onime što sam vidio. Zato želim da iskažem poštovanje prema svemu što je do sad urađeno,  kao i očekivanje da će najveći broj radova koji je započet na teritoriji Glavnog grada biti realizovan u roku”, kazao je Šehović

Gradnja vrtića na Starom aerodromu, kapaciteta za oko 340 djece, započeta je u martu prošle godine, a visina investicije je 2,7 miliona eura.

“Tokom obilaska informisan sam da će on biti završen u skladu sa planiranom dinamikom, tj. u prvoj polovini naredne godine. Poznato je takođe da se u Golubovcima radi srednja stručna škola za oko 750 učenika, gdje je visina investicije 4,5 miliona eura, i gdje smo dobili uvjeravanja da se radovi, uz sitne korekcije, odvijaju planiranom dinamikom, te očekujemo završetak i tog objekta u prvoj polovini naredne godine”, istakao je Šehović.

 

Narednih dana nas očekuje tender za izvođenje radova za vrtić u Tuzima, idejno rješenje za vrtić u Bloku 6 je završnoj fazi, a aktivnosti na raspisivanju konkursa za pripremu projektne dokumentacije za osnovnu školu u Tološima se takođe privode kraju.

“Želim da iskažem zadovoljstvo i zbog sporazuma koji je postignut između JPU “Đina Vrbica” i Resursnog centra Podgorica, oko toga da Resursni centar ustupi na korišćenje i adaptaciju paviljon ovoj javnoj predškolskoj ustanovi. I tamo se radovi odvijaju planiranom dinamikom i narednih dana se može očekivati završetak tog projekta. Ovaj objekat je kapaciteta za preko 200 djece, što će značajno rasteretiti predškolske ustanove u Podgorici”, naveo je Šehović.

Vlada ozbiljno razmatra i model nadogradnje postojećih vrtića na Zabjelu i u Momišićima.

“Ukoliko se sve bude završilo planiranom dinamikom, mi ćemo već do kraja 2018. stvoriti preduslove za smještaj 1.600 djece u vrtićima samo po osnovu kredita koji je 2014. dogovoren za Bankom za razvoj Savjeta Evrope. Uz pomenute adaptacije i nadogradnje, taj broj će biti veći. Dakle navedeno nam daje za pravo da smo bili u pravu kada smo rekli da je Vlada stavila obrazovanje u središte svojih prioriteta”, istakao je Šehović.

Za gradnju nove srednje stručne škole u Golubovcima kamen temeljac je položen početkom godine. Time je zvanično otpočela gradnja ovog školskog objekta vrijednosti preko 4,5 miliona eura, a završetak radova očekuje se u prvoj polovini naredne godine. Školski objekat ukupne površine 5.478,86 m2 predviđen je za 750 učenika, a imaće i fiskulturnu salu sa 480 mjesta u gledalištu.

Objekat će sadržati 12 učionica opšte namjene, 2 kabineta, 2 učionice za informatiku i preduzetništvo, laboratoriju, radionice za frizere i kozmetičare, biblioteku sa čitaonicom, prostorije za upravu, nastavnike i ostalo osoblje.

 

Vrtić na Starom aerodromu koji se gradi iz sredstava kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) gradi se od marta, a ukupna vrijednost radova iznosi oko 2, 7 miliona eura. Konačni završetak radova očekuje se takođe u prvoj polovini naredne godine. Vrtić je površine oko 3000 m² i u njemu će biti smješteno 343 djece.  Nakon izgradnje Vrtića upravne prostorije JPU „Đina Vrbica“ će biti preseljene u ovaj objekat.

Uprava JPU “Đina Vrbica” potpisala je nedavno i sporazum sa JU Resursni centar Podgorica, koji je ustupio na korišćenje jedan internatski paviljon za adaptaciju i prihvat između 200 i 250 djece.  Vrijednost adaptacije ovog internatskog paviljona površine oko 380m2 i prilagođavanje potrebama predškolske ustanove procjenjuje se na više od 40 000 eura.  Završetak radova se očekuje narednih dana.

Izvor: www.cdm.me

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com