PODGORICA: Zbog VIŠEMILIONSKIH malverzacija, PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV Veselina Raičevića i Miloša Stojanovića - Volim Podgoricu

PODGORICA: Zbog VIŠEMILIONSKIH malverzacija, PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV Veselina Raičevića i Miloša Stojanovića

Podgorički Viši sud povrdio je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva protiv stečajnog upravnika Duvanskog kombinata Podgorica (DKP) Veselina Raičevića, preduzeća “Zetagradnja” i nekadašnjeg direktora te komapnije Miloša Stojanovića zbog višemilionskih malverzacija prilikom kupoprodaje nešto više od 13 miliona vrijedne imovine DKP-a u stečaju, potvrđeno je “Vijestima” iz Višeg suda.

Na nedavno održanom ročištu na kojem se razmatrala optužnica specijalne tužiteljke Stojanke Radović, branilac Zetagradnje i advokat dvojice optuženih Velibor Marković tvrdio je da je Specijalno državno tužilaštvo sakrilo odluke Vlade o prodaji imovine Duvanskog kombinata Podgorica preduzeću Zetagradnja i nezakonito je podiglo optužnicu u tom predmetu.

On je tada ocijenio da optužni akt predstavlja posljedicu “katastrofalnog neznanja obligacionog prava, ili nečije namjere da se maltretira preduzeće Zetagradnja”.

Zastupnica optužbe, tužiteljka Stojanka Radović kazala je da nije u pitanju neznanje ni namjera da maltretiraju kompaniju “Zetagradnja”, već da su optužnicu podigli nakon istrage kako je kupljena imovina DKP-a vrijedna nešto više od  13.000.000 eura.

Marković je u sudnici objasnio da bi krivična odgovornost u obligacionim odnosima postojala isključivo da je neko na prodavca vršio protivzakoniti uticaj.

Objasnio je da su potpisnici ugovora o kupoprodaji imovine Duvanskog kombinata bili samo puki sprovodioci onoga što je dogovoreno sa državom.

“Odnosno, što je dogovoreno na sastancima radnih grupa formiranih od strane Vlade i Glavnog grada, poslije čega je Vlada donijela i pojedinačne zaključke kojima se prihvaćaju zaključeni ugovor i aneks”, kazao je tada  Marković.

Dodao je da je “Zetagradnja” dostavila Privrednom sudu ponudu za kupovinu imovine DKP, ali da su tražili ispunjenje određenih uslova jer je njih interesovalo isključivo zemljište.

Advokat je sudu dostavio dokaze da je  Vlada na sjednici 24. juna 2010. zadužila Ministarstvo finansija da formira radnu grupu  koja će razmotriti tekst ugovora i za narednu sjednicu predložiti konačan tekst.

Na narednoj sjednici usvojen je predlog sporazuma.

Marković tvrdi da tužilaštvo nije uzimalo u obzir zaključke sa sjednica Vlade i da je “sakrilo sve odluke države”.

“Upravo iz tih dokaza proizilazi da nema krivičnog djela. Konkretno, nema protivpravnosti, niti društvene opasnosti za državu u pogledu prodaje imovine, u čemu je ista država učestvovala”, kazao je Marković.

Vlasnik preduzeća “Zetagradnja” Blagota Radović kazao je na istom ročištu je kazao da je u slučaju kupovine imovine DKP-a oštećena samo njegova kompanija.

Objasnio je da Specijalno tužilaštvo neistinito u optužnici navodi da je on 1. i 7. jula 2015. godine imovinu Duvanskom kombinata uknjižio na ime kompanije, jer ta imovina još nije prepisana na “Zetagradnju”.

Istakao je da je šokiran načinom na koji je formirana i napisana optužnica.

“Ne da nije istina, nego nikada, ni na jedan način nismo pokušali da utičemo na bilo koga. Moje je pravo da dam ponudu i pokušam da se zaštitim”, kazao je on.

Rekao je da je to jedinstven slučaj da je neko u stečajnom postupku kupio imovinu neke kompanije, dao novac odmah, a tek nakon 22 mjeseca ušao u posjed.

Zbog toga je i najavio da će tražiti odštetu od države, iako mu, kako je kazao, to nikada do sada nije bila namjera.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com