MILO ĐUKANOVIĆ PLATIO POREZ - Volim Podgoricu

MILO ĐUKANOVIĆ PLATIO POREZ

Podgorička kompanija “Global Montenegro”, partnerska firma lidera DPS-a Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića, izmirila je poreski dug Opštini Budva, ali je ostalo da plati kamatu.

Novac je, kako “Vijesti” saznaju iz više izvora,  legao na opštinski račun krajem minule sedmice, kada je uplaćeno gotovo 60.000 eura.

Đukanovićeva kompanija koja je vlasnik zemljišnog kompleksa od 20 hiljada kvadrata na samom ulazu u Budvu, u podnožju brda Košljun, godinama nije izmirivala poreske obeveze prema Opštini na ime poreza na nepokretnost.

Opština je pokrenula postupak brisanja hipoteke, koju je u dva navrata u prethodne dvije godine upisala na zemljišni kompleks na Košljunu, kako bi se time obazbijedila. Preostalo je da se izmire još samo kamate, čime bi “Global Montenegro” nakon niza godina ponovo bio na bijeloj listi Opštine Budva.

“Vijesti” su ranije objavile da je poreski dug  podgoričke kompanije prema metropoli turizma 59.000 eura, dok je kamata dostigla sumu od 15.000 eura.

Ipak, Global Montenegro je i dalje dužnik državi Crnoj Gori, jer je, prema podacima Poreske uprave firma u blokadi pune tri godine.

Đukanović je još u aprilu 2013. kada je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio million eura najavio da će prodati i zemlju na Košljunu, ali ona se i dalje u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine vodi na firmu “Global Motenegro”.

Nekadašnji premijer je sa svojim kumom Rajkovićem osnovao firmu “Global Montenegro”, koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februara 2007. od starobudvanske porodice Rucović.

Đukanović u nekoliko navrata je objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbijedila zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je podigao kod Hipo Alpe Adria banke.

Banka i dalje zemlju na ime kredita drži pod hipotekom. Kredit je uzet 14. februrara 2008. od pogoričke Hypo Alpe Adria banke, a godinu kasnije aneksom ugovora, on bio “premješten” u nadležnost Hypo Alpe Adria Bank Development.

Đukanovićeva i Rajkovićeva firma je uzela još jednu kreditnu liniju u iznosu od 625.410,71  eura, kod iste banke i to, kako se navodi u katastarskoj evidenciji, 24. oktobra 2010.

Na parceli je Detaljnim urbanističkim planom “Potkošljun” ucrtan rezidencijalni kompleks od nekih 40 vila, a predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto građevinske površine 27 hiljada kvadrata. Ipak, do danas Đukanović i Rajković nijesu započeli gradnju, niti je pronađen investitor, koji bi realizovao abiciozno zamišljen graditeljski poduhvat.

Godinama u gubitku, rješenja o pljenidbi Rajkovićevog udjela

“Global Montenegro” ne može da se pohvali sa poslovnim rezultatima.  Firma godinama unazad posluje u gubitku, koji je akumiliran na iznos od 3,6 miliona eura.

Minulu godinu, kako stoji u finansijskom izvještaju dostavljenom Poreskoj upravi, Global Montenegro je završio sa gubitkom od 67 hiljada eura.

Da postoje finansijski problemi, bilo je jasno još krajem prošle godine, kada su javni izvršitelji u dva navrata donosili rješenja o prodaji udjela Vuka Rajkovića u toj podgoričkoj kompaniji.

Prvo rješenje o plijenidbi i prodaji udjela Rajkovića donijeto je 9. septembra prošle godine, a drugo dva mjeseca kasnije.

Isto rješenje javni izvršitelji su donijeli i za drugu Rajkovićevu firmu “Juventa”, gdje se takođe prodaje njegov udio.

Ipak, do danas nije došlo do promjene vlasništva  u Centralnom registru privrednih subjekata, tako da se ne zna da li je Vuk Rajković izašao iz ovih firmi.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com