PODGORICA: Klinički centar dobija opremu vrijednu sedam miliona eura - Volim Podgoricu

PODGORICA: Klinički centar dobija opremu vrijednu sedam miliona eura

Klinički centar Crne Gore uskoro ce biti bogatiji za brojnu kvalitetnu medicinsku opremu, odnosno aparate vrijedne skoro sedam miliona eura

Kako je Dnevnim novinama kazala direktorica KCCG Zorica Kovačević, ta ustanova ce putem tendera koji je raspisala sredinom septembra nabaviti aparat za anesteziju – za rad u magnetnom polju, IOL master – izracunavanje intraokularnog sociva, ultrazvuk oka, autokeratorefraktometar, digitalni angiograski aparat za kardiološke dijagnosticke procedure, dvodetektorska SPECT/CT gama kameru, flow cytometar, laser za razbijanje kamena u urinarnom traktu, monitore sa centralnom jedinicom, OCT aparat novije generacije, operacioni mikroskop za zadnji segment oka, transportni respirator, ultrazvucni aspirator, uređaj za magnetnu rezonancu T, ekspertni ultrazvuk u perinatologiji, ultrazvuk za potrebe ginekologije, ultrazvuk srca, Video sistem za laparaskopiju i višeenergetski linearni akcelerator.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo zdravlja pocetkom aprila iniciralo pokretanje postupaka javnih nabavki medicinske opreme/aparata za potrebe Klinickog centra i ostalih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori.

“Ukupna procijenjena vrijednost javnih nabavki je 11.800.000,00 eura sa uracunatim porezom na dodatu vrijednost, dok je procijenjena vrijednost javnih nabavki koje je dužan Klinicki centar da sprovede za svoje potrebe 6.978.000,00 eura sa PDV-om”, rekla je Kovačević.

Zorica Kovačević
Zorica Kovačević

Postupci javnih nabavki, kako je rekla, sprovode se uz striktno poštovanje nacela javnih nabavki.

“Specifikacije, odnosno tehnicke karakteristike predmeta javne nabavke u svim postupcima sacinjene su tako da je omoguceno vecem broju ponuđaca da dostave ponude. Istovremeno se vodilo racuna da se potrebne karakteristike odrede tako da se dobiju najkvalitetniji aparati, pod najpovoljnijim uslovima za Klinicki centar”, rekla je Kovacevic istakavši da ni u jednom postupku javne nabavke koji je do sada sproveden nije bilo žalbi na tendersku dokumentaciju.

Uslovi nabavke

U cilju olakšavanja ponuđacima da obezbijede sredstva za finansiranje imajuci u vidu iznos procijenjene vrijednosti opreme/ aparata i rok placanja od pet godina, prema rijecima Kovacevic, definisani su uslovi za placanje opreme/ aparata po kojima je sredinom avgusta objavljena tenderska dokumentacija za nabavku angio sale procijenjene vrijednosti 595.000,00 eura sa PDV-om.

“U julu Klinicki centar je formirao komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda u postupcima javnih nabavki. Predmeti javnih nabavki su, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, određeni po partijama i obuhvaćeni jednim postupkom, ukoliko se radi o srodnim aparatima, odnosno kao cjelina kao što je na primjer nabavka linearnog akceleratora i gama kamere”, kazala je ona.

Po tim uslovima su do sredine septembra, kaže, objavljeni svi planirani postupci javne nabavke, ali su na zahtjev velikog broja zainteresovanih ponuđača promijenjeni.

“Prvobitno je bilo predviđena obaveza ponuđača da obezbijede kreditni ili aranžman finansijskog lizinga pod određenim uslovima, koji su bili izričito definisani i koji su podrazumijevali: rok kredita odnosno lizinga najmanje 60 mjeseci računajući od januara 2018. godine ili od dana isporuke ako je ista izvršena nakon tog roka, kamatnu stopu od maksimalni 2,5 odsto na godišnjem nivou, grejs period najmanje do 25.01.2018. godine, način plaćanja u jednakim kvartalnim anuitetima u svakoj godini trajanja kreditnog ili lizing aranžmana, trošak odobrava nja kredita ili lizinga maksimalno 0,5 odsto od iznosa odobrenog kredita/lizinga, sredstvo obezbjeđenja vraćanja: oprema koja je predmet javne nabavke”, objasnila je Kovačević.

Kreditni lizing više nije potreban

U međuvremenu, kako je rekla, veliki broj zainteresovanih postavljao je pitanja, odnosno tražio pojašnjenje tenderske dokumentacije u dijelu koji se odnosi na uslove plaćanja, uz obrazloženje da su uslovi plaćanja neprihvatljivi od finansijskih institucija koje su kontaktirali i da iz tog razloga ne bi mogli dostaviti ispravne ponude.

“U cilju stvaranja uslova da se, uz poštovanje načela javnih nabavki, ponuđačima omogući da blagovremeno sačine i dostave ispravne ponude, kako bi neophodna medicinska oprema/aparati bila nabavljena u planiranom roku, Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja su se saglasili da se uslovi plaćanja izmijene na način što se neće zahtijevati kreditni/lizing od strane ponuđača pod prethodno navedenim uslovima, ali je zadržana dinamika plaćanja u jednakim kvaratalnim anuitetima u periodu od pet godina”, pojasnila je Kovačević.

Ona je dodala da im je cilj da se svaki konstruktivni predlog prihvati, kako bi se ponuđačima omogućilo učestvovanje u postupcima i kako bi se stvorili uslovi za konkurenciju, ali i ravnopravan tretman svih ponuđača.

“U postupku nabavke medicinskih aparata/opreme za ginekologiju i akušerstvo za partiju 2: ekspertski ultrazvuk u perinatologiji kao ispravna i najpovoljnija izabrana ponuda ponuđača Farmalab d.o.o. Podgorica, koji je ponudio ultrazvuk premijum klase proizvodača Philips”, naglasila je Kovačević.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com