PODGORICA: Tri nova ,,MERCEDESA” za premijera Duška Markovića - Volim Podgoricu

PODGORICA: Tri nova ,,MERCEDESA” za premijera Duška Markovića

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) kupilo je tri nova automobila marke „mercedes” za potrebe premijera Duška Markovića, koji su plaćeni 199.999 eura, potvrđeno je za „Dan” u tom resoru.

Prema ugovoru o kupovini, sklopljenom sa firmom „Ljetopis Automotiv”, vozila su kupljena u januaru ove godine, i to direktnom pogodbom, bez raspisivanja javnog tendera.

Premijer Marković je štićena ličnost u Crnoj Gori i po aktima o bezbjednosnim standardima na raspolaganju ima do 13 tjelohranitelja, s tim što taj broj može biti i manji ukoliko se procijeni da je to prihvatljivo.

Iz Uprave policije za „Dan” je saopšteno da se bitan dio mjera bezbjednosne zaštite odnosi na adekvatan vozni park, koji moraju činiti vozila određenih karakteristika kojima se zadovoljavaju bezbjednosni standardi.

“Postojeća motorna vozila Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata, koja su se mogla koristiti na navedenim poslovima, zbog starosti, tehničke zastarelosti, čestih kvarova i neisplativosti popravke, sa bezbjednosnog aspekta bila su nepouzdana, te se njihovim korištenjem mogla ugroziti bezbjednost štićenih ličnosti. Shodno prethodno navedenom, u cilju adekvatne zaštite bezbjednosti predsjednika Vlade Crne Gore, Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata inicirao je nabavku adekvatnih motornih vozila”,  objašnjavaju u policiji.

Preciziraju da se za poslove obezbjeđenja predsjednika Vlade Crne Gore sada koriste motorna vozila marke „mercedes”.

“Naime, na osnovu saglasnosti Uprave za javne nabavke, Ministarstvo unutrašnjih poslova je u decembru prošle godini pokrenulo pregovarački postupak bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje, za nabavku motornih vozila, procijenjene vrijednosti 200.000 eura sa uračunatim PDV-om. Sredstva za javnu nabavku su bila obezbijeđena bucetom za prošlu godinu i predviđena planom javnih nabavki. Shodno navedenom, a nakon sprovedenog postupka, zaključen je ugovor o javnoj nabavci sa dobavljačem „Ljetopis Automotive“ d.o.o. Podgorica, za nabavku tri motorna vozila”, objašnjavaju u policiji.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova, u Odsjeku za obezbjeđenje ličnosti Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata određen je optimalni broj policijskih službenika koji bi obezbjeđivali predsjednika Vlade Crne Gore i članove njegove porodice.

U svrhu obavljanja ovih poslova policijski službenici koriste potreban broj vozila. Iz policije nijesu željeli da preciziraju, ali u dokumentima na koja se pozivaju govore o 13 tjelohranitelja, ali ne i o broju automobila.

“Postupajući po uputstvu o sadržaju mjera i stepenima zaštite ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, bezbjednosni parametri navedeni u procjeni su osnov za određivanje materijalno-tehničkih sredstava, pa kao sastavni dio plana obezbjeđenja štićenih ličnosti određeni su stepenom tajnosti, u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka. To znači da javnosti ne možemo otkriti druge detalje o obezbjeđivanju štićenih ličnosti u svrhu njihove adekvatne zaštite”, objašnjavaju u policiji.

Prema podacima Uprave policije, u skladu sa odlukom Vlade Crne Gore o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, stalna bezbjednosna zaštita obezbijeđena je za 11 ličnosti.

Uprava policije je u obavezi da primjenjuje mjere zaštite lične bezbjednosti u odnosu na predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Skupštine Ivana Brajovića, Vlade Duška Markovića, ministra pravde Zorana Pažina, unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, vanjskih poslova Srđana Darmanovića, vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, predsjednika Vrhovnog suda Vesnu Medenicu, direktora ANB-a Dejana Peruničića, direktora Uprave policije Slavka Stojanovića.

Takođe, zaštitu imaju i članovi uže porodice predsjednika Crne Gore, Vlade i Skupštine.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova, poslove obezbjeđenja štićenih ličnosti obavlja 87 službenika Uprave policije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com