Izložba “Milenium” poznatog crnogorskog slikara povodom 105 godina od izbijanja Prvog balkanskog rata - Volim Podgoricu

Izložba “Milenium” poznatog crnogorskog slikara povodom 105 godina od izbijanja Prvog balkanskog rata

Ilija Fonlamov Francisković je, slikar, pjesnik i publicista. O njemu smo pisali povodom najave izložbe “Milenium” koja je priređena u Podgorici tokom jula,  povodom velikog jubileja 940 godina od krunisanja prvog kralja Duklje, Mihaila, aludirajući na, gotovo, hiljadugodišnju državotvornost na južnom Jadranu.

Narednog petka, 27. oktobra, u Nišu, gradu u kojem živi i stvara, iako je jako mješovitog porijekla, a među kojima je i crnogorska nit, svečano će biti otvorena izložba “Milenium” povodom 105 godina od izbijanja Prvog balkanskog rata.

Koliki je značaj ove svečanosti najbolje govori činjenica da će izložbu otvoriti gradonačelnik Niša, a da će među visokim zvanicama biti ambasadori svih država učesnica, za balkanske države, ovog značajnog rata.

Na izložbi će biti predstavljeno trideset slika rađenih ugljem, među kojima je je sedamnaest portreta znamenitih ličnosti crnogorskog naroda, te motivi, prije svega vedute i znameniti krajolici, Crne Gore, što nije slučajno.

Naime, Crna Gora je 8.oktobra 1912. godine prva objavila rat Osmanskoj imperiji, što je bio okidač za početak rata u kome su se balkanski narodi konačno u cijelosti oslobodili turske vlasti. Ova svečanost koju će uveličati otvaranje izložbe “Milenium” način je da se u prvi plan iznese zajedništvo i lijepša strana saradnje svih dražava balkanskog ragiona u diplomatskom smislu, a prije svega valja reći da je ovo svečanost, shodno motivima izložbe, omaž Crnoj Gori i njenom narodu. Izložba je priređena u organizaciji Grada Niša i kulturnih institucija istog, a sama po sebi je ocjenjena kao izvanredna, jer je prije svega odrađena za narod, edukativnog je tipa.

Volim Podgoricu

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com