DANAS SU MITROVSKE ZADUŠNICE: Evo šta treba da URADITE i ispoštujete svoje umrle pretke! - Volim Podgoricu

DANAS SU MITROVSKE ZADUŠNICE: Evo šta treba da URADITE i ispoštujete svoje umrle pretke!

Običaj je u narodu da se ο zadušnicama, kao i ο parastosima, iznose mnoga jela koja treba da se razdijele sirotinji i uopšte svima koji se tu zateknu, za pokoj duše umrloga.

Mitrovske, Mitrovdanske ili jesenje zadušnice posvećene mrtvima i koje padaju uoči praznika Svetog Dimitrija Solunskog. Praznuju se uvijek u subotu, jer je u bogosluženjima subota dan za pomen svim mučenicima i upokojenima.

Prema predanju uvriježenom u našem narodu, tog dana treba izaći na groblje prije podne U duhu crkve je da se tog dana na groblje iznose samo žito, vino i svijeća .Sve drugo nije potrebno, neophodno, ni pravoslavno. Obilno iznošenje različitih jela i pića, nije naš običaj, a po svemu sudeći, zadržan je još iz paganskih vremena.

Prema narodnom vjerovanju, svijeća upaljena na zadušnicu više vrijedi od svih svijeća upaljenih pokojnicima tokom godine. Kako bilježi etnolog Mile Nedeljković, u istočnoj Srbiji se čak vjeruje da svijeća zapaljena na ovaj dan gori do sledećih zadušnica, i da bi, ako im se ne upali svijeća, mrtvi godinu dana bili u mraku.

Vjerovanje vezano za mitrovske zadušnice kod naših se predaka zvalo i zatvorene zadušnice, jer su o tom danu bili zatvarani grobovi. Naime, kako bilježi Nedeljković, grobove je o ljetnjim zadušnicama otvorio sveti Petar, a on ih sada i zatvara. Vjerovatno najinteresantniji detalj je da smo mitrovske zadušnice preuzeli od Ruske pravoslavne crkve.

Praznik je ustanovljen posle pobjede Dimitrija Donskog na Kulikovskom polju 8. septembra 1380. godine. One su nastale kao spomen izginulim vojnicima u toj bici, a u našem narodu je ovaj dan dobio najširu namenu u kultu mrtvih. U Srbiji je običaj da se za svakog muškog pokojnika priprema mali hljeb – baburica u obliku ravnokrakog krsta, a za ženski rod okrugao, bez krakova. Oba imaju utisnuto “slovo” (poskuricu) od drvenog pečata.

Pošto je to dan kada se posebno obraća pažnja na dijeljenje milostinje, obavezno se svakom prosjaku koga sretnemo, udijeli milostinja i da dio hrane koju smo ponijeli sa sobom.

Izvor:Opanak.net

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com