Sa tržišta povučen još jedan opasan proizvod: Igračka oštećuje reproduktivni sistem? - Volim Podgoricu

Sa tržišta povučen još jedan opasan proizvod: Igračka oštećuje reproduktivni sistem?

Gumena igračka, lutka „girl lovely”, koja je na crnogorskom tržištu prodavana od 26. januara do 24. oktobra ove godine, ima povećanu koncentraciju hemikalije ftalat koja može naškoditi djeci i uzrokovati oštećenje reproduktivnog sistema, piše Dan.

Sa tržišta povučen još jedan opasan proizvod: Igračka oštećuje reproduktivni sistem?

 

To je juče objavila firma „BK komerc” koja je uvozila spornu igračku, a roditelji sa kojima je Dan razgovarao ogorčeni su zbog “loših kontrola uvoza, s obzirom na to da već danima imamo informacije da se na tržištu nalaze otrovne stvari namijenjene djeci”.

Podsjetimo, u Crnu Goru su uvezena 864 komada opasne lutke „Medžik grl”, od kojih je prodato čak 636 primjeraka. Iz Uprave za inspekcijske poslove za „Dan” je saopšteno da je u veleprodaji igračaka „Tojlend Bošković” Budva zatečeno 228 dječjih rekvizita koji su stavljeni van prometa.

Uvoznik lutke „girl lovely” poručio je juče građanima da ukoliko je posjeduju, igračku odmah odnesu u objekat u koji su je kupili gdje će im biti vraćen novac za spornu robu.

“Kontrolom Zdravstvenosanitarne inspekcije utvrđeno je da gumena igračka „dječja lutka”, originalni naziv proizvoda „§1g1 1oue1u”, zemlja porijekla Kina, predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje potrošača. Igračka je prodavana na tržištu u Crnoj Gori od 26. januara do 24. oktobra ove godine, a ima povećan sadržaj bis phthalate u odnosu na propisanu vrijednost. Izmjerena vrijednost 11,6 odsto po masi, a dozvoljenaje 0,1. Ovaj ftalat može štetiti zdravlju djece i uzrokovati oštećenja reproduktivnog sistema”, kažu u firmi „BK komerc”.

Predsjednica Udruženja „Roditelji” Kristina Mihailović ističe da se konačno mora reagovati, jer sve su prilike da nam je tržište pretrpano opasnim igračkama.

“Mi i ne znamo konačan spisak opasnih igračaka. Ipak, svako malo otkrivaju se neke nove koje izazivaju opasne posledice, koje će prema riječima ljekara tek postati vidljive. Uvoz se mora strože kontrolisati, jer sve ovo postaje alarmantno”, upozorova u izjavi za „Dan” Mihailovićeva.

Ona navodi da roditelji često nemaju novca da kupe skuplje igračke koje su vjerovatno bezbjednije.

“Ti ljudi računaju da je bezbjedno ono što je na tržištu, ali sve su prilike da nije. Ne preostaJe nam ništa nego da djeci pravimo krpene i drvene igračke, mada ni tkanine više nijesu bezbjedne”, konstatuje Mihailovićeva.

Majka Marija Radusinović kaže da svaki put kada čuje ili pročita obavještenje da je neki proizvod povučen jer je napravljen od štetnog materijala ili da je nesiguran za igru, ima isti osjećaj, a to je da je obavještenje stiglo prekasno.

“Nisam upoznata sa procedurom testiranja i kontrole, ali definitivno neko ne radi svoj posao kako treba. Pozivanje na odgovornost u našoj državi nikada nije urodilo plodom, tako da tek na ovaj korak ne računam”, rekla je u izjavi za Dan Radusinovićeva.

Za zdravlje djece zabrinuta je i majka Maja Jakić koja ističe da joj se čini da nema kraja „zlu koje je krenulo”.

“Ne kupujem igračke previše, a i što dobijemo ne koristimo mnogo. Ne vjerujem da te igračke mogu previše uticati na zdravlje jer nisam čula da se neko zarazio ili umro od toga. E, sad ako imate vremena, ostaje vam da pravite „prirodne” lutkice i ostale igračke, što je sigurno bezbjednije”, kaže ona.

Prema crnogorskim zakonima, kazna za trgovca kod kojeg se nađe opasna igračka iznosi od 1.500 do 1.700 eura. Od juna 2015. do marta ove godine, sa crnogorskog tržišta je povučeno 2.399 komada 18 različitih opasnih igračaka. Zbog ftalata je povučeno 12 takvih igračaka.

1 komentar

  1. Spot i’ll carry on with this write-up, I really believe this amazing site needs additional consideration. I’ll more likely be again to read additional, many thanks for that information.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com