Kako je Citadela postala čuvar i simbol Budve - Volim Podgoricu

Kako je Citadela postala čuvar i simbol Budve

Citadela- objekat koji dominira Starim gradom Budve naslonila se na južni greben danas zaokružene urbane cjeline.

Foto: City magazin

Istraživanja su pokazala da se neka vrsta utvrđenja na ovom mjestu nalazila još od najranijih vremena antike kada su ovim prostorima upravljali Heleni. Vjeruje se da je nastala u 4. ili 5, vijeku prije naše ere i da je bila neka vrsta akropolisa sa glavnim gradskim svetilištem.

Oblik ovog zdanja se kroz istoriju mijenjao, kao i njegova namjena, a današnji izgled nastao je na osnovama građevine iz ranog srednjeg vijeka da bi konačan izgled dobila nakon što je djelimično porušena i spaljena od strane Austrougara koji su 1937. godine dozidali kasarnu kroz koju se ulazi u ovo, danas uglavnom srednjevjekovno zdanje. Dugo je na tom mjestu stajao pokretni most, a danas su tu kamene stepenice. Na zidinama iznad ulaza stoji ploča koja govori o tome kada je i ko izgradio kasarnu.

Citadela je nekada bila poznata pod nazivom Kaštel Svete Marije, kraće samo Kaštel ili po svom italijanizovanom nazivu Castello di Santa Maria.

Kaštel Svete Marije (Foto: City magazin)
Austrougarska kasarna dominira sjevernim dijelom Citadele. Mnogi će reći da je to grub objekat koji svojom arhitekturom remeti unutrašnji sklad ove građevine. Sa druge strane i ona je već dovoljno dugo dio ovog mjesta tako da je teško i zamisliti Citadelu bez nje. Osim za smještaj vojnika služila je i kao vojni zatvor.
Na drugom spratu kasarne nalazi se biblioteka antikvarnih knjiga, jedna od najkvalitetnijih te vrste na Balkanu, što predstavlja poseban užitak za ljubitelje starina i posebno starinskih spisa.

Kad se prođe kasarna/Citadela, ulazi se u srednjevjekovno zdanje gdje postoje istočna i zapadna kula i ostaci crkve Santa Maria in Castelo i gdje su čak na jednom mjestu vidljivi ostaci neke freske. Na tom nivou su se ranije često održavale i predstave Grada teatra, čuvenog budvanskog festivala. Tokom istorije ovo mjesto u gradu je često služilo i kao sklonište za stanovništvo od raznih napadača na grad i funkcionisala je kao grad u gradu.

Budvanski hroničar iz 17. vijeka Krsto Ivanović, koji je svoju karijeru nastavio u Veneciji i tamo bio kapelnik crkve Sv. Marka i istaknuti umjetnik zapisao je:

„Na Kaštel se nadovezuje sa sjevera ograđen prostor, zvan Barbakano, koji služi za smiono povlačenje i sigurno sklonište u slučaju ako padne grad. Ovaj prostor ima prema jugu jednu kulu koja, i pored toga što štiti zidine prema istoku, uspješno brani kopno i luku. Grad ima dovoljno topova i bacača da se brani“.

Na najvišem platou Citadele mogu se uočiti ostaci i nekih drugih građevina koje svjedoče o tome da je ovo mjesto bilo tokom srednjeg vijeka veoma živo. Kratko vrijeme je u Budvi stolovao i zetski mitropolit koji se odatle premjestio pod naletom Venecije u Vranjinu na Skadarskom jezeru. Pretpostavlja se da je upravo crkva Santa Maria di Castello bila središte njegovih aktivnosti.

Ostaci crkve Santa Maria in Castello (Foto: City magazin)

Crkva je danas gotovo potpuno uništena, od nje je ostalo samo nekoliko zidova koji se nisko podižu od temelja. Izgrađena je u vremenu između 12. i 14. vijeka, a unutrašnjost joj je bila freskopisana. Freske su sredinom 19. vijeka uništili Austrijanci zajedno sa ćiriličnim natpisima, pregrađujući je i rušeći neke od zidova i na taj način joj promijenili i namjenu i izgled. Dodatna oštećenja je pretrpjela u katastrofalnom zemljotresu 1979. godine, tako da se danas mogu naslutiti samo konture nekadašnje građevine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com