Bakir Izetbegović: BIH ĆE PRIZNATI KOSOVO! - Volim Podgoricu

Bakir Izetbegović: BIH ĆE PRIZNATI KOSOVO!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u intervjuu za Dojče vele kazao je da se nada da će Bosna i Hercegovina priznati nezavisnost Kosmeta, što je, kaže, i dosad trebalo da učini.

 “Što se mene tiče, Kosovo bi trebalo da bude priznato. Sad će da se naljute naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nijesu pomogli Kosovu”, rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele.

Na direktno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku nezavisnost, Izetbegović je kratko rekao: “Da”, prenosi RTS.

Nakon što je Tanjug emitovao dio intervjua, redakciji se javio savjetnik za informisanje u Izetbegovićevom kabinetu, kako se predstavio, zahtijevajući preciziranje te informacije – za koju smatraju da, tako kako je data, predstavlja politički problem.

U intervjuu Izetbegović je istakao i da BiH, uz sve probleme, unutrašnje blokade i kočnice – ide upravom smjeru, ali presporo.

Na pitanje šta bi uradio “ako Republika Srpska krene putem Katalonije” i proglasi nezavisnost, Izetbegović je kazao da će “radoto ono što će raditi sve patriote u ovoj zemlji – braniti ono na šta su stekli pravo borbom od 1992-1995. pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom.”

“Hajde da okrenemo pitanje: kako će oni pocijepati BiH?”, zapitao je bošnjački član Predsjedništva.

Izetbegović kaže da su na strani koju on zastupa i Dejtonski mirovni sporazum, istorija, Ustav, pa i interes zemalja na Balkanu uključujući i Srbiju.

“Interes Evrope – da nema ponovo rata u BiH, zatim na Balkanu, jer ga je jednom dobila iz ovog istog grada prije 103 godine – je na našoj strani. Imaćemo sve te silnice na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o scenariju otcjepljenja Republike Srpske, rekao da će većina biti na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH.

 “Ako proizvedu drugo poluvrijeme, mislim da će oni koji ga proizvedu izgubiti – nadam se politički, a ne vojno”, rekao je on.

Ocijenio je da takve najave nijesu dobre za situaciju u regionu.

Stefanović

Stefanović je za Večernje novosti rekao da će to telo razmotriti dalje korake države i odnos prema takvom potezu Izetbegovića.

“Volio bih da ovo nije tačno i da se radi o lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave, jer nažalost, ako je istina, to je jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može da nanese jedna susjedna zemlja”, ocijenio je Stefanović.

Prema njegovim riječima, to ne može biti ni dobronamjerno ni pozitivno u odnosima Srbije i BiH.

“Ne znam da li Izetbegović razumije koliko komplikuje i usložnjava situaciju u regionu. Ne samo odnose između dvije zemlje, već i između dva naroda. Pogotovo posle svih pozitivnih signala koje su predsjednik i Vlada Srbije pružili u BiH, poslije svih pozitivnih stvari koje smo učinili u međusobnoj saradnji”, istakao je Stefanović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com