PODGORICA: Samohrana majka Mirjana Milačić i njeno petoro djece dobili ,,novi” dom (FOTO/VIDEO) - Volim Podgoricu

PODGORICA: Samohrana majka Mirjana Milačić i njeno petoro djece dobili ,,novi” dom (FOTO/VIDEO)

 

U bosanskom izbjegličkom naselju na Vrelima ribničkim, u stanu koji se sastoji od jedne pregrađene prostorije i kupatila koje dijeli sa komšijama, živi Mirjana Milačić sa petoro djece. Utočište u ovom smještaju našla je prije dvije godine, nakon intervencije Centra za socijalni rad. U međuvremenu je ostvarila materijalnu pomoć od 195 eura, sa kojima ona i njenih pet maloljetnih kćerki moraju da preguraju mjesec.

„Nas šest živimo u ovom smještaju. Uslovi za život su nam loši, ali trenutno nemamo bolje. Od novca koji imamo kao pomoć moramo da preživimo mjesec. Nije nam lako“, kazala je samohrana majka Marijana Milačić.

Soba u kojoj žive skromno je opremljena. U svakom dijelu stana vidljiva je nemaština i zapuštenost uslovljena zubom vremena. Imaju mali televiozor i jako malo igračaka za tako puno djece. Međutim sve to nije izbrisalo osmijeh i radost koju dječija igra i graja usijavaju u ovaj dom. Mirjana je jako srećna zbog ljubavi koju joj poklanjaju djeca, a tužna zbog problema sa kojima se nosi da bi ih podigla i izvela na pravi put.

„Mnogo je teško funkcionisati u ovakvim uslovima. Naš stan je hladan, prozori i vrata su dotrajali, kupatilo dijelimo sa komšijama. Majke koje imaju djevojčice će razumjeti koliko je bitno da imaju svoje kupatilo i svoju intimu. Ali eto… u ovom naselju ima još porodicakoje su u sličnom ili gorem problemu“, kaže Mirjana.

Iako je stan u kojem žive male kvadrature, jako se teško zagrijava zbog dotrajalosti stolarije koja ne dihtuje.. Metar drva je skup za njihov budžet. Da nije dobrih ljudi koji im pomažu, odrastanje i školovanje djece bilo bi izuzetno teško.

„Pomogla nam je Banka hrane u nekoliko navrata. Uvijek se nađe neko rešenje. Ima još dosta plemenitih ljudi. Evo i sada su iz  Kameleona odlučili da nam pomognu“, kaže Mirjana.

Boje i lakovi Kamelon i kompanija Maxima iz Lučana koji u okviru društveno odgovorne akcije „Osmijehom oboji dom“ pomažu da se adaptiraju domovi porodica koje su u stanju socijalne i materijalne potrebe, odlučili su da pomognu Mirjani i njenoj djeci.

„Nama ova akcija znači puno, kao i svima drugima kojima se pomoglo. Ovo nikad ne bih mogla da priuštim, jer je meni i kanta farbe preskupa, a kamoli sve ostalo“, dodaje Mirjana osvrćući se na akciju.

Zbog dotrajalosti materijala od kojeg su stambeni objekti građeni, bilo je jako teško adaptirati prostor. Međutim majstori su se uhvatili u koštac sa problemom.

„Dom Mirjane i njene djece je u značajno lošem stanju. Zidovi su oštećeni, stolarija stara i deformisana, fasada takođe … Dali smo sve od sebe da ga dovedemo u najbolje moguće stanje i vjerujem da smo u tome u velikoj mjeri uspjeli“, kazali su iz Kameleona.

Majstori su sanirali brojna oštećenja na unutrašnjim i spoljnim zidovima i stolariji, i doveli dom u mnogo kvalitetnije stanje za život.

„Zahvalnost što smo ja i moje kćerke dio ove akcije je velika. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da nam ovaj smještaj bude prijatniji. Nadam se da ćete imati uspjeh u radu i da ćete nastavitri sa ovom plemenitom praksom“, kazala je Mirjana nakon što su završeni radovi.

Adaptacija doma ovih šest dama sigurno neće riješiti probleme sa kojima suočavaju na životnom putu, ali će u velikoj mjeri olakšati i učiniti prijatnijim boravak u stanu koji im je dat na korišćenje.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com