U Petnjici otkriveno 100 švercovanih listića - Volim Podgoricu

U Petnjici otkriveno 100 švercovanih listića

Na ju­če­ra­šnjoj sjed­ni­ci Op­štin­ske iz­bor­ne ko­mi­si­je (OIK) Pet­nji­ca pre­gle­dan je iz­bor­ni ma­te­ri­jal, a pred­stav­ni­ci De­mo­krat­ske Cr­ne Go­re uspje­li su da utvr­de broj­ne ne­re­gu­lar­no­sti. Pri sa­da­šnjem sta­nju, naj­ma­nje je­dan man­dat oti­šao je na iz­bor­ne ne­pra­vil­no­sti, ima­ju­ći u vi­du da je je­dan dio gla­sač­kih li­sti­ća bio ozna­čen flo­ma­ste­ri­ma ra­znih bo­ja, uz upo­tre­bu sim­bo­la ra­znih ob­li­ka.
De­mo­kra­te su do­šle do po­da­ta­ka da je na bi­rač­kom mje­stu broj 13 od 48 gla­sač­kih li­sti­ća na ko­ji­ma je za­o­kru­žen DPS 36 bi­lo ozna­čeno flo­ma­ste­ri­ma ra­znih bo­ja uz upo­tre­bu sim­bo­la ra­znih ob­li­ka. Ta­ko­đe, i tre­ći­na gla­so­va SD ozna­če­na je flo­ma­ste­ri­ma i ra­znim ob­li­ci­ma. Ta­ko­đe, na bi­rač­kom mje­stu broj de­vet ne­do­sta­je je­dan pot­pis gla­sa­ča pu­tem pi­sma.
Utvr­đe­no je da na bi­rač­kom mje­stu broj 11 u Pet­nji­ci va­že­ći li­stić DPS-a ni­je ovje­ren pe­ča­tom bi­rač­kog od­bo­ra. To­kom pre­gle­da ma­te­ri­ja­la, ot­kri­ve­no je i da je na bi­rač­kom mje­stu osam gla­sa­lo 119 bi­ra­ča, dok je u knji­zi bi­ra­ča bi­lo 113 pot­pi­sa, pa se sum­nja da je šest li­sti­ća na­knad­no uba­če­no u ku­ti­ju.

Pre­ma zva­nič­nim re­zul­ta­ti­ma, na lo­kal­nim iz­bo­ri­ma u Pet­nji­ci, od ukup­no upi­sa­na 6.202 bi­ra­ča pra­vo gla­sa na 18 bi­rač­kih mje­sta is­ko­ri­sti­lo je njih 3.018, ili 48,66 od­sto. Re­zul­ta­ti po­ka­zu­ju da su DPS, Bo­šnjač­ka stran­ka i So­ci­jal­de­mo­kra­te, par­ti­je ko­je ima­ju vlast na dr­žav­nom ni­vou, ima­le i naj­bo­lje iz­bor­ne re­zul­ta­te. One su za­jed­no osvo­ji­le 2.529 gla­so­va, što im je do­ni­je­lo 29 man­da­ta. Pre­o­sta­lih pet par­ti­ja ko­je su se na­šle u iz­bor­noj tr­ci za­jed­no su do­bi­le 489 gla­so­va, od če­ga su SDP i BDZ uspje­li da osvo­je po jed­no od­bor­nič­ko mje­sto.
Sa­vjet za gra­đan­sku kon­tro­lu ra­da po­li­ci­je, po­stu­pa­ju­ći po sop­stve­noj ini­ci­ja­ti­vi, uzeo je u rad pro­vje­ru po­stu­pa­nja po­li­ci­je u ve­zi sa na­si­ljem na iz­bo­r­ni dan na Ce­ti­nju 26. no­vem­bra, ka­da su odr­ža­ni iz­bo­ri za skup­šti­nu pre­sto­ni­ce. Sa­vjet je kon­sta­to­vao da su broj­ni po­li­tič­ki su­bjek­ti i gra­đa­ni pu­tem raz­li­či­tih dru­štve­nih apli­ka­ci­ja is­ka­za­li iz­ne­na­đe­nje, pa i raz­o­ča­re­nje zbog ne­pro­fe­si­o­nal­nog po­stu­pa­nja po­li­ci­je. Na­vo­de da su ne­ki lo­kal­ni funk­ci­o­ne­ri od­re­đe­nih par­ti­ja u ne­ga­tiv­nom kon­tek­stu po­mi­nja­li ulo­gu po­li­ci­je.
– Iako je mo­žda do­bar dio tih na­vo­da po­pu­li­stič­ke pri­ro­de i dio ne­kon­struk­tiv­nog po­li­tič­kog kon­tek­sta i dje­lo­va­nja, Sa­vjet za gra­đan­sku kon­tro­lu po­li­ci­je ci­je­ni da je jav­no­sti neo­p­hod­no pru­ži­ti  od­go­va­ra­ju­će od­go­vo­re – pi­še u sa­op­šte­nju.

Sa­vjet je od di­rek­to­ra Upra­ve po­li­ci­je za­tra­žio niz po­da­ta­ka.
– Tra­ži­mo de­talj­nu in­for­ma­ci­ju o svim ak­tiv­no­sti­ma na­čel­ni­ka i po­li­cij­skih slu­žbe­ni­ka Odje­lje­nja bez­bjed­no­sti (OB) Ce­ti­nje na iz­bor­ni dan, 26. no­vem­bar 2017.go­di­ne, ko­ja uklju­ču­je i po­dat­ke o svim in­ci­den­ti­ma i pri­ja­vlje­nom na­si­lju i ak­tiv­no­sti­ma po­li­ci­je s tim u ve­zi. Tra­ži­mo de­talj­nu in­for­ma­ci­ju o ko­mu­ni­ka­ci­ji Upra­ve po­li­ci­je, ko­ja uklju­ču­je i ja­sne po­dat­ke o sat­ni­ci svih rad­nji, sa nad­le­žnim Osnov­nim dr­žav­nim tu­ži­la­štvom – na­vo­di se u sa­op­šte­nju.
Po­seb­no su se osvr­nu­li na na­vo­de da je u iz­bor­noj no­ći re­gi­stro­va­na ko­lo­na auto­mo­bi­la bez re­gi­star­skih ozna­ka.
– Ka­ko zna­ča­jan broj gra­đa­na pre­sto­ni­ce tvr­di da je u iz­bo­r­noj no­ći uoče­na ko­lo­na auto­mo­bi­la bez re­gi­star­skih ozna­ka ko­ja je du­že vri­je­me kru­ži­la gra­dom, Sa­vjet se in­te­re­su­je da je li taj po­da­tak po­znat Upra­vi po­li­ci­je, od­no­sno OB Ce­ti­nje, da li je ne­ko od gra­đa­na pri­ja­vio kre­ta­nje tih vo­zi­la i šta su slu­žbe­ni­ci OB Ce­ti­nje pred­u­ze­li s tim u ve­zi – pi­še u sa­op­šte­nju.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com