CBCG podržala aktivnosti Vlade na planu procesa fiskalne konsolidacije - Volim Podgoricu

CBCG podržala aktivnosti Vlade na planu procesa fiskalne konsolidacije

Guverner CBCG Radoje Žugić poručio je da je CBCG podržala aktivnosti Vlade na planu procesa fiskalne konsolidacije. On je to kazao tokom sastanka sa članovima tehničke misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji borave u Crnoj Gori radi pružanja podrške Ministarstvu finansija na planu izrade strategije upravljanja javnim dugom.

“Posebno hrabri odgovoran odnos koji je Vlada pokazala prema javnoj potrošnji, kao i njeno planiranje u skladu sa budžetskim prihodima, što garantuje silazni trend javnog duga u srednjem roku”, istakao je guverner Žugić.

Žugić je predstavnicima MMF-a prezentovao najnovije indikatore u bankarskom sektoru i rezultate djelovanja CBCG na planu saniranja ranjivosti u finansijskom sektoru, kao i dokument Preporuke Vladi Crne Gore za ekonomsku politiku u 2018. godini.

Predstavnici MMF-a saopštili su da je Crna Gora, odlučnim sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije, kao i zahvaljujući ostvarenom ekonomskom rastu, postigla veoma dobre rezultate na planu unapređenje stanja javnih finansija, ali da se mora posvetiti posebna pažnja javnom dugu.

U tom pravcu, misija MMF će raditi sa timom Ministarstva finansija na planu iznalaženja načina za efikasnije upravljanje javnim dugom, kako bi se smanjili rizici zaduživanja i unaprijedila reputacija Crne Gore na međunarodnom finansijskom tržištu.

Guverner Žugić se zahvalio predstavnicima MMF-a na saradnji i izrazio spremnost CBCG da, kroz angažovanje svojih kadrovskih kapaciteta, a u dijelu svojih nadležnosti,  pruži podršku, ne samo procesu izrade strategije javnog duga, već i njene implementacije.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com