Podgorička policija TOLERIŠE i do 20 km iznad OGRANIČENJA, na sjeveru kazne i za 1 km prekoračenja! - Volim Podgoricu

Podgorička policija TOLERIŠE i do 20 km iznad OGRANIČENJA, na sjeveru kazne i za 1 km prekoračenja!

Crnogorska saobraćajna policija je neumoljiva. Minulih dana nekolicini vozača, kako saznaje CdM, većinom na sjeveru Crne Gore, nije oprostila ni najmanje prekoračenje brzine. Tako su kazne napisali i za jedan kilometar prekoračenja.

 

Da su se neki vozači već uveliko suočili sa saobraćajcima koji ni najmanje prekršaje, a posebno prekoračenje brzine, više ne praštaju, potvrđuju i slučajevi koji su minulih dana glavna tema na društvenim mrežama.

“Bruka! Zbog jednog kilometra na sat da ti napišu kaznu” Ovo ima samo kod nas”, žali se jedan od vozača.

“Ograničenje 60 km/h, ja išao 62 km/h i napisali prijavu”, žali se drugi.

Za razliku od svojih kolega sa sjevera, podgorički saobraćajci ponekad “progledaju kroz prste” i za 20 kilometara više od propisane brzine.

“Nije realno da se piše kazna za jedan kilometar. Ali po zakonu mogu. Mi stvarno za toliko nikad ne pišemo”, kaže nam jedan od podgoričkih saobraćajaca.

Da je zakon na strani policije i da za prekoračenje brzine važi nulta tolerancija, potvrdili su nam i iz Uprave policije.

“Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima je propisano da će se kazniti za prekršaj vozač koji se vozilom kreće na putu brzinom većom od dozvoljene brzine. Dakle, svako kretanje vozilom brzinom većom od brzine propisane saobraćajnim znakom je zakonom propisano kao prekršaj. Policijski službenici su dužni da zakon primjenjuju prema svim učesnicima u saobraćaju, bez izuzetka”, kazali su za CdM iz Uprave policije.

A visina kazne za prekoračenje brzine zavisi od toga da koliko je vozač išao preko dozvoljene granice i da li je to bilo u naselju ili van njega.

“Kazne propisane zakonom se kreću u rasponu od 30 do 1.000 eura”, ističu u Upravi policije.

Da li su radari sigurni?

Međutim, čitaoci CdM-a pitaju se i da li prilikom baždarenja radara postoji tolerancija.

“U većini gradova prilikom kontrole brzine postoji tolerancija na radaru od pet km/h. Odnosno, ako je ograničenje 50 km/h radari se podese na 55 km/h, odnosno preko te brzine se pišu kazne”, kaže nam jedan od vozača.

Najbolji radar koji naša podgorička policija koristi ima fabrički deklarisanu tačnost +- 0,01 odsto.

“Ne može meni neko propisivati nultu toleranciju uz pomoć uređaja koji je apsolutno neprecizan”, žali se jedan od vozača CdM-u.

Iz UP ističu da su svi radari koje koriste službenici saobraćajne policije kalibrisani.

“O tome postoje uvjerenja izdata od strane nadležnog organa, tako da su oni u potpunosti pouzdani”, jasni su u UP.

Ukoliko vozači, pak, iskažu sumnju u ispravnost uređaja, oni slučaj mogu predati sudu.

“Ovdje imate zakonsku odredbu koja je precizna i jasna i zakon je krut u tom pogledu. To su imperativne zakonske norme. Policajac ima pravo na to. I sud bi mu to prihvatio, ali iz nekih, da kažem, moralnih razloga mislim da to nije u redu. Ja kao advokat, kad bih imao nekog klijenta koji bi vozio 61 ili 62, ja bih izjavio žalbu. Ali sud bi rekao-on je zaista prekoračio brzinu”, kazao je CdM advokat Damir Lekić.

Inače, u Crnoj Gori važi novi Zakon o bezbednosti saobraćaja koji predviđa drastično uvećanje kazni za kršenje saobraćajnih propisa, pa tako minimalna kazna za fizička lica iznosi 30 eura, a maksimalna čak 2.000 eura.

Nevezani pojas može da donese kaznu od 40 do 100 eura.

Upotreba mobilnih telefona kažnjava se sa 60 do 150 eura.

Prekoračenje brzine u naseljenom mestu za 30 do 50 kilometara na čas košta 450 eura, a za još veće brzine do 1.000 eura. Kada se u naseljenom mestu prekorači brzina za više od 70 kilometara na čas kazna je čak 2.000 eura.

Vožnja u alkoholisanom stanju žestoko se kažnjava. Svaki promil iznad granica Crnogorci naplaćuju “debelo” – od 200 do 2.000 eura. Naravno, uz oduzimanja vozačke dozvole.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com