Pejović sa zvaničnicima EU: Crna Gora je uspješna evropska priča - Volim Podgoricu

Pejović sa zvaničnicima EU: Crna Gora je uspješna evropska priča

Trideset otvorenih poglavlja, unutrašnja spremnost za otvaranje preostala tri, kao i rezultati u poglavljima 23 i 24, potvrđuju da Crna Gora nastavlja biti uspješna evropska priča, saopšteno je na sastancima koje je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović imao u Briselu s predstavnicima predstojećeg bugarskog predsjedništva EU i Evropske komisije.

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bugarske Emilija Kraljeva je čestitala na otvaranju dva poglavlja i ukupnom napretku u pregovaračkom procesu. Poručila je da Bugarska podržava integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU, među kojima se Crna Gora ističe kao predvodnik integracijskih procesa. Sagovornici su razmijenili mišljenje o prioritetima predstojećeg bugarskog predsjedništva EU, a Pejović je istakao spremnost Crne Gore da u prvoj polovini 2018. otvori preostala poglavlja.

Zahvalio je na podršci koju Bugarska pruža Crnoj Gori u procesu pristupanja istakavši da će predstojeći Samit EU i Zapadnog Balkana koji je najavljen za maj 2018, biti odlična poruka i podrška daljoj evropskoj integraciji regiona.

Na sastanku s generalnim direktorom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Kristijanom Danijelsonom je bilo riječi o agendi integracije za 2018. Sagovornici su se saglasili da zvaničan stav i poruke s najviših adresa iz institucija EU, kao i prioriteti predstojećeg bugarskog predsjedništva, predstavljaju povoljnu klimu za ubrzanje procesa pristupanja i da je važno iskoristiti taj pozitivan moment.

Tokom sastanka sa zamjenikom generalnog direktora za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije Normundzom Popensom, izraženo je zadovoljstvo saradnjom na programima prekogranične i transnacionalne saradnje s posebnim naglaskom na Jadranski program. Razmotreni su i predstojeći pozivi u programima i mogućnosti unapređenja pojedinih mehanizama saradnje.

Sagovornici su ocijenili da se Crna Gora na taj način dobro priprema za korištenje strukturnih fondova i mnogo veće mogućnosti koje će članstvo u EU donijeti.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com