Ministarstvo: “Jadran” je crnogorski, razmatramo sve inicijative, ali vodimo računa o sopstvenim interesima - Volim Podgoricu

Ministarstvo: “Jadran” je crnogorski, razmatramo sve inicijative, ali vodimo računa o sopstvenim interesima

Spor u vezi sa školskim brodom “Jadran” ponovo aktuelizovan u medijima.

Hrvatski mediji juče i danas pišu da je dogovor skoro finalizovan, te da je ono što je dogovoreno zapravo presedan.

Naime, prema pisanju medija, koje za sada neće da potvrde ni jedno, niti drugo ministarstvo, dogovoreno je da brod ’’Jadran’’ bude usidren u Splitu, da ga koriste i hrvatska i crnogorska mornarica, te da na njemu ne bude ni crnogorske ni hrvatske zastave, već da bude pod zastavom NATO-a.

Slobodna Dalmacija piše i da će brod biti, po tom rješenju, dio hrvatske mornarice.

Međutim zvanične potvrde o tome nema ni sa jedne strane.

Pitanja smo u vezi sa tim poslali i našem i hrvatskom MO – da li je do dogovora došlo, da li će ’’Jadran’’ biti usidren u Splitu, te da li će biti pod zastvom NATO-a.

Iz našeg Ministasrtva odbrane ni na jedno pitanje konkretan odgovor nijesmo dobili. Ipak, ponavljaju da je ’’Jadran’’ crnogorski.

’’Ministarstvo odbrane je više puta iskazalo svoj stav o Školskom brodu ’’Jadran’’ – da je vlasništvo Crne Gore, te da se koristi za potrebe Mornarice Vojske Crne Gore, za obuku učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta Crne Gore, kao i za protokolarne potrebe države’’- saopšteno je iz MOCG.

Kako su dodali, neće dozvoliti da ovaj brod bude tačka sporenja između dvije države, koje su prijateljske i koje žele da zajedno grade evroatlantsku i evropsku budućnost.

’’Takođe, Crna Gora s pažnjom i odgovorno sagledava sve inicijative i stavove povodom ovog broda od naših susjeda. Kao zemlja koja je promoter regionalne saradnje i dijaloga, Crna Gora je spremna da razgovara o ovim i svim drugim inicijativama, jasno vodeći računa o sopstvenim nacionalnim interesima’’- poručili su iz Ministarstva.

Dok čekamo odgovore iz hrvatskog Ministasrtva odbrane na ista pitanja, podsjećamo na odgovore koje su dali prije mjesec za Slobodnu Dalmaciju iz tog resora.

Naime, kako su kazali, nije im strana ideja o zajedničkom korištenju broda. Ipak, žele da Jadran bude hrvatsko vlasništvo.

’’Povratak školskog broda “Jadran” Hrvatskoj intenziviran je ove godine diplomatskim notama Ministarstva obrane RH. U duhu dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Crne Gore, Republika Hrvatska predložila je modalitet budućeg vlasništva broda i zajedničkog korištenja u obrazovne svrhe. Predložen je povratak školskog broda “Jadran” u sastav Hrvatske ratne mornarice.

Namjera je da se brod prvenstveno koristi u svrhu obuke i edukacije pomorskih časnika dviju zemalja i u sklopu novog vojnog sveučilišnog studija Vojno pomorstvo. O rezultatima pregovora te konačno postignutom dogovoru javnost ćemo pravovremeno informirati’’.-saopšteno je iz hrvatskog MO.

Podsjetimo da je naš ministar Predrag Bošković ranije kazao da je je Crna Gora spremna za dogovor kako bi brod “Jadran” bio od koristi svima u regiji.

Kako stoje stvari, prema pisanju hrvatskih medija pozivajući se na tamošnje Ministarstvo odbrane, stari jedrenjak najvjerovatnije će postati tačka saradnje dvije države umjesto stvar spora.

Naravno, treba tek vidjeti na koji bi način bilo regulisano pitanje samog vlasništva nad brodom koje mora biti jasno definisano već i zbog brojnih obveza koje proizlaze iz tog vlasništva, a posebno bi trebalo regulisati i na koji bi se način brod zajednički koristio.

Na primjer, bi li se u tom slučaju, u vrijeme kada ga koristi Crna Gora, brod “selio” u Crnu Goru, koja bi posada u to vrijeme upravljala brodom i slično.

Slobodna Dalmacija primjećuje i da je stav Crne Gore do sada bio suprotan onome što stoji u odgovoru hrvatskog Ministarstva obrane.

Crna Gora je nudila Hrvatskoj obuku pomoraca, ali bi brod bio u našoj državi, posada bi bila crnogorska, a Hrvatska bi snosila trošak obuke i goriva.

Osim toga, stav Crne Gore je da brod mora imati crnogorski vlasnički list.

(Antena M)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com