Film o kotorskom karnevalu: Tradicija koja ne može da se kupi! - Volim Podgoricu

Film o kotorskom karnevalu: Tradicija koja ne može da se kupi!

U Kotoru će danas biti održan Tradicionalni zimski karneval, fešta koja ove godine bilježi čak pola milenijuma postojanja.

Povorka će krenuti u 15 sati glavnom saobraćajnicom, sudiće krivcu za sve nedaće u minuloj godini.

Karnevalska povorka kretaće se glavnom gradskom saobraćajnicom, od zgrade bivšeg hotela „Fjord“ do Kamelije, preko Tabačine i na sjeverna gradska vrata će ući u Stari grad.

Saobraćaj će biti zatvoren trasom kojom će se kretati karnevalska povorka, u periodu od 15 sati do 17 sati i 30 minuta.

Suđenje karnevala biće na Trgu od oružja, a spaljivanje na Maceu.

Karnevalski program 11. februara će početi u podne, koncertom Ansambla Toć.

Nakon spaljivanja krivca za sve nevolje Kotorana u prošloj godini, fešta će se nastaviti na Trgu od oružja, uz Tri kvarta, Who see i italijanski bend Terraros.

Organizator je JU Kulturni centar „Nikola Đurković“, suorganizator je Turistička organizacija Kotor, partner NVO „Fešta“, a pokrovitelj Opština Kotor.

Jedna od najvrijednijih kotorskih tradicija je karneval koji, slaveći ove godine pola milenijuma od najstarije pronađenog arhivskog izvora, spada u red najprestižnijih pučkih fešti na evropskom kontinentu.

Ova je tradicija jak kulturni i identitetski kod kotorskog građanina koji karnevalskim storijama, stoljećima već, pripovijeda o  anomalijama društva, a najviše o kolektivnoj nadi u bolji Kotor.

Generacije su odrastale uz taktove maski.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com