Aleksandar je poginuo dok je spašavao Maju, ali njegov san se ostvario! - Volim Podgoricu

Aleksandar je poginuo dok je spašavao Maju, ali njegov san se ostvario!

Pad u ponor sa litice prekinuo je život hrabrog alpiniste, a i san da osnuje Planinarski klub na Zlatiboru, prenosi Blic.

Uskoro se navršavaju dvije godine otkako Aleksandar Džavović osvaja nebeske vrhove, a njegov san, njemu u čast, ostvaruju drugi.

Roditelji sinu jedincu grade planinarski dom, a prijatelji, oni iskreni, ustanovili su drugu – klub koji nosi njegovo ime i obilježja sa njegovim motivima.

Sredinom juna 2016. Aleksandar je sa vjerenicom Majom i grupom alpinista otišao na sjever Italije u pokušaju da osvoji vrh Visoki Kanin i tako stekne licencu za rad u Gorskoj službi spasavanja. Njegova nesuđena supruga se otkačila sa planinarskog užeta i poletjela u ambis. Pokušavajući da je uhvati i spase, i on je pao u provaliju duboku 300 metara. Aleksandar je poginuo, Maja je preživjela.

”Nema noći da legnem a da ne otplačem, sve gajeći nadu da će se odnekud pojaviti. Miješam osjećanja kad gledam kako se njegov san ostvaruje dok on vječno spava, kako se neki iz sve snage upinju da ispune njegovu želju, a drugi, koji su se kleli u njega, sve gledaju sa strane” – priča Aleksandrov otac Despot Džavović.

U zlatiborskom selu Stublo, Despot gradi planinarski dom kao pomen sinu.

”Po Đurđevdanu ću nastaviti dalje. Imaće dom kupatilo, salu, arhivski prostor gdje će stajati dokumenta kluba, muzej gdje će se, između ostalog, nalaziti i oprema koju je imao na sebi kada je poginuo, spavaća soba. Radim koliko mi sredstva dozvole, mada imam pomoći od privatnih firmi koje ustupaju beton, familije, kumova, Acovih drugova” – priča za Blic Despot.

Aleksandrova želja bila je da planinarski dom zapravo bude brvnara. Sam je otesao i preradio borova stabla, čekajući pogodan trenutak da sklopi kućicu, ali ga nije dočekao. I brvnara će se, kaže otac, nalaziti uz planinarski dom.

”Planinarsko društvo nastalo je iz potrebe da se sjećanje na jednu plemenitu dušu ne prepusti zaboravu, jer njemu niko dužan ne ostaje. Danas, skoro dvije godine od njegove smrti, društvo broji preko 20 članova” – kaže Đorđe Marjanović iz PD “Aleksandar Džavović”.

Planinarsko društvo “Aleksandar Džavović” oformljeno je 26. januara prošle godine, na 31. rođendan stradalog alpiniste. Na zastavi i pečatu je crtež vuka kakvog je Aleksandar imao istetoviranog.

U klubu su i njegovi prijatelji, i oni koji ga nikada nijesu upoznali, i iskusniji planinari, i početnici koji su se za ovaj sport odlučili baš u znak poštovanja prema Džavoviću.

Blic

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com