DUKLJANI NASTAVLJAJU DA ČUVAJU ISTORIJU I TRADICIJU CRNE GORE: Položili vijenac na grob Jelene Savojske (FOTO) - Volim Podgoricu

DUKLJANI NASTAVLJAJU DA ČUVAJU ISTORIJU I TRADICIJU CRNE GORE: Položili vijenac na grob Jelene Savojske (FOTO)

Predstavnici NVO Navijači reprezentacije Crne Gore Dukljani nastavljaju da čuvaju crnogorsku istoriju i tradiciju.

Oni su u Italiji, u dalekom gradiću Vikoforte, đe se nalazi svetilište u kom počivaju kosti kraljice italijanske Jelene od Savoja, kćerke kralja Nikole, položili vijenac na njen grob, kazali su za portal Volim podgoricu.

Grob se nalazi u posebnim odajama, gdje, kako navode, malo ko ima privilegiju da uđe, a Dukljani su, kako kažu, prva nevladina organizacija kojoj je to pošlo za rukom što govori koliko su privrženi svom nasljeđu i istoriji Crne Gore.

Dukljani su položili vijenac i na spomenik kraljice Jelene u gradu Gaeta, koji je ujedno podignut i u čast crnogorske vojske koja je u tom gradiću bila smještena od 1919. do 1922.

Njih je primio i gradonačelnik Gaete Mario Robert, i njegovi saradanici.

Tako Dukljani nastavljaju da pokazuju odanost zemlji, naciji i istoriji konkretnim primjerima.

“Ovo neka nam bude lekcija da nikad ne zaboravimo sve što je naše, Jelenu Petrović ili Jelenu od Savoja koja je jedan od dragulja naše istorije a ujedno i 1500 vojnika koji su stali na branik svete nam zemlje, poslije sloma Božićnog ustanka našli utočište u Gaeti i sa tog mjesta iznova i iznova se vraćali da se bore za spas crnogorskog naroda. Nikad ne smijemo zaboraviti one koju su za nas dali mnogo, najviše svoje živote a mi za njih premalo, jer da nije bilo njih i njihove borbe “Za pravo čast i slobodu Crne Gore “, ne bi danas bilo ni nas ni naše slobode! U pamet se braćo Crnogorci!”, poručuju iz NVO grupe Dukljani.

“Posebnu zahvalnost dugujemo Danijeli Djurdjevic iz udruzenja Crnogoraca Perudja koja je pomogla u sklapanju kontakata sa zvanicnicina iz grada Gaeta!” Kazali su predstavnici NVO Dukljani.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com