DANAS JE IVANJDAN: Treba da idete u goste kod osoba sa OVIM IMENIMA - Volim Podgoricu

DANAS JE IVANJDAN: Treba da idete u goste kod osoba sa OVIM IMENIMA

Uoči Svetog Jovana Preteče, u narodu poznatijeg kao Ivanjdan, žene pletu vjenčiće od cvijeća i uveče ga stavljaju ispred kućnih vrata.

Ako vijenac od ovih naročitih cvijetova na praznik osvane pred kućom, vjeruje se da će porodicu zaštititi od svake nedaće.

Ovaj veliki praznik posvećen Jovanu Preteči poznat je po ivanjskom cvijeću od kog se širom Srbije pletu vjenčići. Vjerovanje kaže da uoči Ivanjdana valja nabrati jovanovu travu i u nju uplesti hajdučku travu, majčinu dušicu, vrtiku i bijeli luk, a sve uvezati crvenim končićem. Od crvene boje bježi sve loše, luk čuva od svakog đavola, vrtika je tu dan se novac vrti u kući.

Umjesto crvenog končića mnogi u vjenac stavljaju po jedan crven cvijet od kog je sve još ljepše.

Vjenčić iznad vrata treba okačiti uveče uoči Ivanjdana kao bi na praznik osvanuo pred kućom kao čuvar od svih nesreća i zlih čini. Vjeruje se i da voda ima posebnu moć, pa se mnogi kupaju u rijekama i jezerima.

Za Ivanjdan kažu i da je djevojački praznik jer sve mlade žene prethodno veče u mnogim krajevima Srbije pale ivanjdanske vatre, beru cvijeće i trave, pjevaju i pletu vijence, a razilaze se u ranu zoru.

U nekim krajevima se vjeruje da nerotkinje koje žarko žele potomstvo na Ivanjdan treba da se provuku kroz vijence od jovanove trave, a onda se kupaju u rijeci ne bi li voda sprala urok. Vjeruje se i da, ako žele uspješnu trudnoću i zdravu bebu, žene treba da posjete sve koje nose ime Stana ili Stanka.

FOTO: PROFIMEDIA

r

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com