SlLUČAJ TELEKOM: Obradović i Ivanović imali nalog borda da potpišu ugovor sa Rolijem - Volim Podgoricu

SlLUČAJ TELEKOM: Obradović i Ivanović imali nalog borda da potpišu ugovor sa Rolijem

Nekadašnji član borda direktora Telekoma Pal Kuštra kazao je u razgovoru za Pobjedu da je prisustvovao sjednici borda kada je razmatran ugovor sa kompanijom Roli o pravljenju analize tržišta regiona i naglašava daje odluka donešena jednoglasno, te da su Oleg Obradović i Miodrag Ivanović potpisali ugovor na osnovu odobrenja i ovlašćenja odbora direktora Telekoma.

“Kao član borda Telekoma Crne Gore dobio sam prijedlog ugovora prije samog sastanka tog tijela kompanije. Poslao sam moje prijedloge radi dopune ugovora. Svi moji prijedlozi našli su se u finalnoj verziji ugovora. Nas šest članova smo prisustvovali sjednici u zgradi Telekoma Crne Gore, a jedan kolega iz Mađarske bio je u kontaktu sa nama telefonom. Oleg Obradović i Miodrag Ivanović objasnili su detalje ugovora i da će kompanija napraviti analizu tržišta za sektor telekomunikacija u Srbiji, BiH, Albaniji i Kosovu, te da će nakon toga biti prezentacijana kojoj će kompanijibiti prikazani rezultati. Mi, kao članovi borda, smo jednostavno odobrili ugovor, kao i da Oleg Obradović i Miodrag Ivanović budu oni koji će potpisati taj ugovor”, ističe Kuštrs.

Nije, kaže, bilo razlike u glasanju mađarskih članova borda i, recimo, predstavnika manjinskih akcionara?

“Svi smo glasali za sklapanje ugovora i mi sa strane mađarskog Telekoma i predstavnik manjinskih akcionara. Niko nije imao primjedbe ili bio protiv sklapanja ugovora. Bord je vidio korist od ovog ugovora i glavno je bilo da se sklopi što prije, da se pripremimo za planiranu privatizaciju Telekoma Srpske u BiH. Oleg Obradović i Miodrag Ivanović su dobili nalog od borda da sklope i potpišu taj ugovor. Takođe, budžetom za 2005. godinu ovaj posao je bio planiran. Prezentacija je bila planirana za početak 2006. godine, ali nije održana jer je u međuvremenu počela američka istraga u mađarskom Telekomu”, kazao je on.

Pal Kuštra bio je član borda direktora Telekoma Crne Gore u vrijeme kada je sklopljen ugovor sa kompanijom Roli zbog kojeg je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Obradovića i Ivanovića.

Viši sud u Podgorici razmatra ovaj optužni akt u kojem tužilac Saša Čađenović tvrdi da su dvojica optuženih iz Telekoma izvukli 2,3 miliona eura kroz, kako se navodi, fiktivni ugovor sa kompanijom Roli o analizi tržišta telekomunikacija regiona.

U optužnici se tvrdi da ta analiza nikada nije urađena i, čak, da su Obradović i Ivanović unaprijed znali da neće biti urađena. Potpisivanjem ugovora sa Rolijem njih dvojica su, prema optužnici, prekršili član 272 Krivičnog zakona i počinili krivično djelo zloupotreba položaja u privredom poslovanju.

Krivično vijeće Višeg suda u Podgorici, kojim predsjedava predsjednik ove ustanove Boris Savić, za desetak dana trebalo bi da donese odluku o optužnici, da je, eventualno, potvrdi, vrati na dopunu ili obustavi krivični postupak.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com