Mitropolit Amfilohije uručio orden Svetog Save Stevanu Katiću - Volim Podgoricu

Mitropolit Amfilohije uručio orden Svetog Save Stevanu Katiću

Centralna svečanost povodom jubilarne 300 godišnjice osnivanja Topaljske komunitadi, preteče današnje savremene Opštine Herceg Novi,obilježava se danas prigodnim programima. Jutros je služena Sveta Arhijerejska Liturgija u hramu Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj, u kojem je bilo središte uprave Topaljske komunitadi, a nakon toga je otvoren muzej „Njegoševa škola“.U 19 sati biće održana svečana Akademija u porti hrama Polaganja rize Presvete Bogorodice u Bijeloj ,  a od 21 sat će na Kanli Kuli nastupiti grupa Balkanika.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit Amfilohije i vladike Joanikije Budimljansko-nikšićki i Kiril Latinsko-američki sa sveštenstvom.

Mitropolit Amfilohije uručio je predsjedniku opštine Stevanu Katiću orden Svetog Save prvog reda za doprinos opštine i grada očuvanju tradicije pravoslavlja i tristogodišnjeg predanja Topaljske komunitadi.

Topaljska gradska opština – komunitad osnovana je 14. jula 1718. godine dukalom mletačkog dužda Đovanija (Jovana) Kornera. Zasnovana na vladavini lokalnog domicijelnog stanovništva, po prvi put nakon 1482. godine i 200 godina vladavine Osmanske imperije, ona je preteča lokalne samouprave u Herceg Novom.

Granica uprave Topaljske gradske prostirala se skoro u potpunosti u opsegu današnje Opštine Herceg Novi, izuzev Starog grada unutar zidina i podgrađa do samostana Svetog Antuna koja je bila pod ingerencijom mletačkih Providura. Nosilac autonomije je bilo naselje Topla koja je obuhvatala današnje Igalo, Gomilu, Toplu, Bajer, Srbinu i Savinu.  Sva preostala sela današnje opštine Herceg Novi su bila pod ingerencijom Tople i bila grupisana u pet teritorijlnih jedinica (Bijela, Kuti, Podi, Kameno-Mokrine, Mojdež).

Na čelu upravne strukture se nalazio Kapetan od komunitadi i četiri Suđe od komunitadi koji su birani na period od godinu dana, dok je opštinsku administraciju vodio Kancelijer – preteča funkcije predsjednika opštine. Središte uprave Topaljske komunitadi bilo je u sakralnom kompleksu Svetog Vaznesenja Hristovog na Toploj.

Prava unutar autonomije Topaljske komunitadi su podrazumjevala su : nezavisno sudstvo i pravo na pečat (Vaznesenje Hristovo), zvaničnu upotrebu sopstvenog jezika, zvaničnu upotrebu ćiriličnog  pisma (staroslovenska ćirilica) u opštinskoj administraciji,  slobodu u ispovjedanju pravoslavne vjere , budući da je zvanična državna religija Mletačke Republike bila katoličanstvo,  i crkvenu pripadnost Pećkoj patrijaršiji, pravo na obnavljanje i podizanje novih pravoslavnih hramova pod specifičnim uslovima.

Otvoren muzej Njegoševa škola na Toploj

Mitroploti crnogorsko primorski Amfilohije u okviru proslave jubileja 300 godina Topaljske komunitadi, otvorio je muzej “Njegoševa škola” sa 300 eksponata koji su  vezan za Njegoša i njegov boravak u Herceg Novom.

“Josip Tropović i komunitad Topaljska su formirali školu, a njen naslavniji učenik je bio Rade Tomov, kasnije Petar II Petrović Njegoš. Ovdje je proveo školovanje i u Boki pokupio ono što je ljepota Boke, gorostas i divota ovoga naroda, kazao je bokokotorski namjesnik protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com