Svadba iza rešetaka: U ZIKS-u sklopljena četiri braka - Volim Podgoricu

Svadba iza rešetaka: U ZIKS-u sklopljena četiri braka

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u posljednjoj godini dana sklopljena su četiri braka.

Procedura je sljedeća – pritvoreno lice koje želi da zaključi brak za vrijeme svog boravka u pritvoru, molbom se obraća nadležnom sudiji, uz navođenje podataka o licu sa kojim želi da zaključi brak, odnosno o licima koji će biti svjedoci, nakon čega nadležni sudija izdaje dozvolu kako bi ova lica mogla ući u Istražni zatvor Podgorica.

Prisustvo drugih lica nije moguće.

“Pribavljanje potrebnih dokumenata koja su neophodna za zaključenje braka pribavlja advokat pritvorenog lica. Takođe, advokat o navedenom obavještava i matičara. Što se tiče sklapanja braka za lica koja se nalaze na izvršenju kazne zatvora, oni takođe podnose molbu, nakon čega se posredstvom službenika ZIKS-a prikuplja potrebna dokumentacija. Nakon prikupljanja iste, socijalni radnik ZIKS-a kontaktira matičara i dogovara termin vjenčanja. Vjenčanje se održava u prostoriji ZIKS-a, podobnoj za tu svrhu”, pojasnili su iz Ministarstva pravde.

Dijele bračne vode, ali i robiju

Vjenčanju mogu da prisustvuju članovi najuže porodice zatvorenika (koji su inače upisani u kartonu posjeta), kumovi, kao i najviše četiri člana najuže porodice sa mladine strane. Sami čin vjenčanja se obavlja u prostorijama ZIKS-a, ali u zavisnosti od organizacione jedinice u okviru koje je smješten zatvorenik koji želi da sklopi brak.

Kako su nam kazali, dešavalo se da su oba bračna druga u zatvoru. Tako su u posljednjih pet godina u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija skloplena dva braka između zatvorenika i zatvorenica, koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora.

“U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija za zatvorenike koji su smješteni u organizacionoj jedinici Kazneno-popravni dom Podgorica, obezbijeđene su 3 prostorije za bračne posjete. Lica koja se nalaze na izvršenju kazni zatvora, shodno važećim propisima  imaju pravo na jednu bračnu posjetu u toku mjeseca u trajanju od 3 sata. Vanbračnim suprugama je takođe dozvoljeno da dolaze u bračne posjete, uz naravno odgovarajuće uvjerenje o vanbračnoj zajednici, ovjereno od strane nadležnih organa”, navodi se u odgovorima Ministarstva pravde.

(FOS Media)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com