CP podnio krivičnu prijavu protiv Amfilohija - Volim Podgoricu

CP podnio krivičnu prijavu protiv Amfilohija

Crnogorski pokret predao je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, zbog, kako su naveli, povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjih nacionalnih zajednica i izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

U krivičnoj prijavi CP navodi da je mitropolit Amfilohije u intervjuu dnevnim novinama “Vijesti” petog avgusta kazao:

” U narodu i sad kažu – pusti ga, tako se ponaša jer nije kršteno. Onaj koji nije kršten nema straha božjega ni stida pred ljudima.” O Crnogorskoj crkvi je kazao: “da se sekta rodila iz tih zelenaško-udbaških i četničko-partizanskih podjela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi…Broz je ovdje prvi uselio tu sektu. Brozomora je urodila bratoubilaštvom u toku Drugoga svjetskoga rata, bratoubilaštvom za vrijeme Gologa otoka. I taj duh bratoubilaštva porodio je tu sektu…ali ako hoće crkvi da pripadaju moraju da se vrate crkvi božjoj, crkvi Svetoga Vladimira, crkvi Svetoga Petra cetinjskoga, crkvi crkvi kralja Nikole i duha kralja Nikole…” Pa je nastavio:  “Crnogorsku crkvu stvara isti fašistički duh koji je stvorio i takozvanu pravoslavnu crkvu Hrvatsku. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca – prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti je taj i duh koji koji stvara ovdje Crnogorsku crkvu.”

Tom izjavom je kako smatraju u Crnogorskom pokret počinio krivično djelo povrede ugleda naroda, i drugih manjinskih zajednica, u sticaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne i vjerske mržnje.

“Jer je povezujući Crnogorsku pravoslavnu crkvu, indirektno i Crnogorce sa zločinačkim fašističkim i nacističkim tvorevinama iz Drugoga svjetskoga rata, namjerno narušio ugled Crnogorske pravoslavne crkve i nacionalnoga imena Crnogorac. To je učinio tako da njihov pomen asocira na zlo, zločin, i zločinačke organizacije koje su u toku Drugoga svjetskoga rata vršile uništenje cijelih naroda, s ciljem da bi Crnogorce i Crnogorsku pravoslavnu crkvu kompromitovao u zemlji i vani”, saopšteno je iz CP.

Istovremeno, kako se navodi, nekrštene građane je izložio poruzi, zato što kao ateisti ili muslimani nijesu kršteni, da bi raspirio vjersku mržnju između Crnogoraca različitih konfesija i ideologija.

“Ovakvim porukama šalje mračnu poruku, sije strah i paniku, i nemušto poziva na progon Crnogoraca, Crnogorske pravoslavne crkve, ateista, Muslimana i Bošnjaka i uništenje Crne Gore”, ističu iz CP.

Smatraju da je mitropolit Amfilohije na direktni način podstiče mržnju između pripadnika pravoslavne vjeroispovijesti koji pripadaju dvijema crkvama, Crnogorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i između njih kao hrišćana i građana islamske vjeroispovijesti i ateista.

“Zato predlažemo da tužilaštvo pokrene postupak protivu Rista Ćirovoga Radovića, u monaštvu Amfilohija, zbog uvrede crnogorskoga nacionalnoga imena i raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje između Crnogoraca pripadnika pravoslavne vjeroispovijesti, i uopšte, pripadnika različitih vjeroispovijesti i ideologija u zemlji, i odredi mu kaznu koja odgovara težini djela, ali imajući u vidu da je zbog govora mržnje i omalovažavanja države Crne Gore, protiv njega već pokretan postupak”, saopšteno je iz CP.

(Antena M)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com