Održana komemoracija povodom smrti Blagoja Cerovića - Volim Podgoricu

Održana komemoracija povodom smrti Blagoja Cerovića

Povodom smrti profesora Blagoja Cerovića, koji je preminuo juče u 71. godini, danas je u sali Skupštine Opštine Nikšić održana komemorativna sjednica.

Od Cerovića se oprostio potpredsjednik Vlade Milutin Simović, i predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović.

Simović je kazao da ima tešku, ali časnu dužnost da se u ime Demokratske partije socijalista oprosti od dragog čovjeka i prijatelja, partijskog kolege Cerovića.

“Sa našim Bagom uvijek je bila posebna čast i zadovoljstvo zborit. Zato je danas posebno teško zborit na oproštaju sa njim. Blagoje je svojim nesebičnim doprinosom partiji, gradu, Univerzitetu i državi ostavio dubok trag i obezbijedio časno mjesto u nacionalnoj memoriji. Blagoje Cerović je bio univerzitetski profesor, poslanik, gradonačelnik Nikšića, dekan Filozofskog fakulteta i nepokolebljivi borac za čast, dostojanstvo i nezavisnost Crne Gore. Kada je bilo biti ili ne biti, on je među prvima znao đe mu je mjesto, kao i njegovi preci ban Novica, kapetan Gruban i toliko Cerovića i drugih znamenitih Crnogoraca”, kazao je Simović.

Ministar je kazao da je Cerović bio jedan od uzdanica koji su pomogli i doprinijeli da ovovremena Crna Gora zakorači na put obnove nezavisnosti, put do moderne, evroatlantske, evropske, stabilne i napredne Crne Gore.

“I zato je dostojan najvišeg pomena. Blagoje Cerović je bio nadasve dobar, hrabar, mudar, sposoban i plemenit čovjek, izuzetnog obrazovanja, intelekta i duha. Njegova plemenita, topla i blaga narav, srdačnost i vedri duh, njegova spremnost da sasluša i da mudri i iskreni savjet, ostaće da žive u našim sjećanjima. Danas se opraštamo od pedagoga i profesora koji je izveo brojne generacije, partijskog pregaoca, narodnog čovjeka, uvaženog i cijenjenog sugrađanina, poznatog i priznatog svuda đe je radio i kuda se god kretao”, rekao je Simović.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, kazao je da je Cerović kao izuzetan profesor dao je ogroman doprinos u obrazovanju brojnih generacija mladih ljudi, ali i kao dekan Nastavničkog fakulteta od 1986. do 1988. godine i Filozofskog fakulteta od 1988. do 1990. godine i 2008. do 2014. godine.

“Naš dragi Blagoje je od 1990. do 1998. godine u dva mandata bio predsjednik opštine Nikšić. To su bile možda i najteže godine u novijoj crnogorskoj istoriji. Ratni vihor je harao u okruženju i trebalo je mnogo mudrosti i hrabrosti da se sačuva mir u Nikšiću, pa i u Crnoj Gori. Blagoje je bio pravi čovjek za takve izazove. Svojim mudrim riječima ponekad protkanim sa dozom humora smirivao je tenzije i uspijevao da pokrene investicije u gradu poput Sportskog centra, Gimnazije, puteva”, poručio je Grbović.

Prisjetio se da je njegova saradnja sa profesorom Cerovićem počela 80-tih godina kroz šahovsku igru i takmičenja.

Blagoje je bio dobar šahista, a još bolji šahovski radnik.

“Od 1996. do 2004. godine bio je predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore kada crnogorski šahisti postižu najbolje rezultate u svojoj istoriji. Šahovski klub „Budućnost“ i Šahovski klub „R. Bojović“ 1999. i 2000. osvajaju Prvenstvo Jugoslavije i Kup Jugoslavije.Posljednjih pet godina Blagoje je bio predsjednik Šahovskog kluba ‘Nikšić'”, naveo je Grbović.

Istakao je da veliki stručni i društveno politički rad je učinio Blagoja poznatim ne samo na prostorima Crne Gore.

“Uvažavali su ga i mladi i stari, a kada je trebalo stišavati tenzije u gradu obavezno su zvali Blagoja, da svojom smirenošću i mudrošću da savjet koji je uvijek imao efekta. Nikšić će odlaskom Blagojevim, kako reče Šekspir „u zemlju s čijih međa još nijedan putnik vratio se nije“, ostati mnogo siromašniji, za duh i um dobrog i mudrog Blagoja”, naveo je on.

Onogost.me

2 komentara

  1. I’m curious to find out what blog platform you’re using? I’m experiencing some minor security issues with my latest site and I’d like to find something more safe. Do you have any suggestions?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com