LJILJANA SA BEBOM DEPORTOVANA U PODGORICU IZ BELGIJE: Provela je 4 dana sa migrantima, u logoru ogradjenom žicom! - Volim Podgoricu

LJILJANA SA BEBOM DEPORTOVANA U PODGORICU IZ BELGIJE: Provela je 4 dana sa migrantima, u logoru ogradjenom žicom!

Belgijske migracione vlasti deportovale su srpsku državljanku Ljiljanu Moharić sa devetomjesečnim sinom u Podgoricu, jer nije ispunjavala zahtjeve za boravak u toj državi. Kako je ona udata za crnogorskog državljanina, njen suprug se kad je saznao da je upala u nevolju, obratio Ministarstvu vanjskih poslova.

Mediji u Srbiji su objavili da je Ljiljana Moharić u nedjelju letom iz Podgorice gdje inače živi sa suprugom, poletjela za Belgiju gdje je čekao brat s kojim je trebalo dalje da nastavi put u Holandiju, gdje on živi.

Ona je srpskim medijima ispričala da su njene nevolje počele kada je sa devetomjesečnom bebom sletjela na aerodrom u Belgiji.

Nakon uobičajenih pitanja gdje ide, kod koga i koliko namjerava da ostane, navodno je uslijedilo i pitanje koliko novca ima sa sobom, u kešu ili na kartici.

“Imala sam samo keš. Njima je to bila mala svota novca za ostanak od 15 dana kod mog rođenog brata. Imala sam 300 eura. Rekli su mi da to nije dovoljna količina novca, odnosno da nije dovoljno eura po danu, plus što smo tu ja i beba. To što je beba i što je dojim, njima ništa nije značilo”, tvrdi Ljiljana.

B92 piše da je sa pasoške kontrole aerodromski policajac sproveo u kancelariju predviđenu za razgovore, odakle su poslali dopis u Brisel gdje je trebalo da se odluči šta s njom dalje da se radi-da li da je puste ili deportuju.

“Trebalo je da sačekam odgovor dva, tri sata, ali se sve produžilo. U nedjelju uveče, u ponoć sam saznala da će me vratiti u Crnu Goru. Sa aerodroma su me odvezli u centar, i mene i bebu”, rekla je ona..

Ljiljana Moharić je istakla da su prema njoj bili ljubazni i da joj je bilo ponuđeno da joj se dostavi sve što joj je potrebno za bebu.

“Kada sam saznala da je odluka da me vrate u Crnu Goru tražila sam da me vrate prvim sljedećim letom”, ispričala je Moharić koja je je juče stigla kući u Podgoricu.

Prvu noć odveli su je u centar koji se nalazi kraj aerodroma u Briselu.

“To je poljana, ograđena blindiranom žicom, sve je pod šiframa, a u unutra su ljudi sa svih strana svijeta. Takva su pravila. Tu su me pretresli. Uzeli su sve ono što su smatrali da su opasne stvari, s kojima bih mogla sebi da naškodim, pa i mobilni telefon”, tvrdi Ljiljana.

Brata je vidjela na aerodromu, kada joj je objasnio šta se dešava, a od dolaska u centar više nije imala kontakst sa njim, kao ni sa suprugom.

Na pitanje da li su nadležni sa aerodroma ili njen brat obavijestili ambasadu Srbije o tome šta se dešava, ona kaže da je njen brat odmah pozvao srpsku ambasadu u Briselu da kaže šta se dešava i da pita da li može neko da reaguje budući da se radi o majci sa bebom.

Naglasila je da je njen suprug koji je crnogorski državljanin stupio u kontakt sa Ministarstvom spoljnih poslova Crne Gore. Ljiljana Moharić tvrdi da joj se niko nije obratio, niti iz jedne ambasade.

Milan Antonijević, direktor Yukoma, kaže da se moraju provjeriti pravila koja važe u zemljama u koje se putuje.

Objašnjava da se pravila o dovoljnoj količini novca za boravak u zemljama EU razlikuju od države do države, a pomaže ukoliko sa sobom imate kartice.

Međutim, pitanje je da li je dovoljan razlog, gledajući sa stanovišta ljudskih prava, da ženu sa devetomjesečnom bebom koja je sa sobom imala 300 eura i išla kod rođenog brata, pošaljete u centar za migrante na četiri dana, bez kontakta s porodicom. Antonijević kaže da postoji mogućnost da se u takvim slučajevima traži odšteta.

U slučaju Ljiljane slučaj je riješio “protok vremena”, a ne neko drugi.

Iz jednog cetra u ponedjeljak je prebačena u otvoreni centar u kom je, navodno, mogao da je posjećuje njen brat.

Zato bi, smatra Antonijević, država Srbija trebala da uputi jednu notu u kojoj bi se naglasilo da je sve što se dešavalo sa Ljiljanom i njenom bebom bilo neprimjereno.

b92

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com