“Kako to da je profesionalni atentator dobio sedam mjeseci?” - Volim Podgoricu

“Kako to da je profesionalni atentator dobio sedam mjeseci?”

Viši su u Podgorici potvrdio je presudu Osnovnog suda na Cetinju kojom je Ivan Jovanović osuđen na sedam mjeseci zatvora zbog napada na poslanika Demokratske Crne Gore Danila Šaranovića, u noći uoči lokalnih izbora na Cetinju prošle godine.

Šaranović je bio kandidat za odbornika na izborima koji su protekli uz veliki broj incidenata, krivičnih prijava i fizičkih obračuna. Kraj izbornog dana ispratili su i pripadnici specijalnih jedinica policije, koji su poslati na Cetinje zbog užarene političke atmosfere.

Jedan od incidenata bio je i napad na Šaranovića, zbog koga je Jovanović prvostepeno osuđen na sedam mjeseci zatvorske kazne. Njegov advokat Nebojša Marković, inače bivši sudija Osnovnog suda na Cetinju, žalio se zbog povrede odredaba krivičnog postupaka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ali je Viši sud to odbio i potvrdio odluku kolega na Cetinju.

Generalni sekretar Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović kazao je da je blaga presuda Osnovnog suda na Cetinju još jedan pokazatelj da je ta partija na udaru kriminalaca, “i to ne bilo kojih, već kriminalaca od karijere”.

“Ivan Jovanović je od ranije poznat kao neko ko je sklon nasilničkom i bezobzirnom ponašanju, a koji je ujedno i osuđivan zbog izvršenja krivičnih djela utaja poreza i falsifikovanje službene isprave. Osim toga, u pitanju je sin čovjeka koji je javnosti poznat kao jedan od onih idolopoklonika koji se nalaze na fotografiji grupe ljudi koja pokušava milovati sliku Mila Đukanovića”, istakao je Bogdanović.

On je kazao da je Jovanović u maju uhapšen zbog pripremanja ubistva člana organizovane kriminalne grupe, te da je zbog oružja koje je kod njega tada pronađeno, “jasno da je u pitanju profesionalni kriminalac kome je izvršenje krivičnih djela zanat”: “Znajući sve ovo, moramo se zapitati kako je moguće da profesionalni atentator za pokušaj ubistva poslanika Demokrata bude osuđen na svega sedam mjeseci kazne zatvora”.

Ovako blage presude ne doprinose prevenciji kriminala i odvraćanju mladih od ove društveno štetne pojave. Nasuprot, šalju poruku da se zločin isplati i da je kriminal prihvatljiv način života. Demokrate su od osnivanja bile predmet najpodlijih verbalnih izmišljotina i podmetanja, fizičkih napada, ali i ozbiljnih prijetnji, kaže Bogdanović

U presudi cetinjskog i Višeg suda u Podgorici piše da je Ivan Jovanović osuđivan za utaju poreza u produženom trajanju, kao i za falsifikovanje isprava, takođe, u produženom trajanju. Jedna osuda je uslovna na tri godine, a druga je rad u javnom interesu.

On je sa još jednim, još nepoznatim napadačem, u centru Cetinja, noć pred lokalne izbore zaustavio Šaranovićev automobil jer su mu ablendovali da stane.

“Šta je bilo momci? Na nas pucaju svaku noć”, rekao je, a zatim bacio veliki kamen na automobil aktiviste Demokrata.

“Potom je iz jakne izvadio pištolj nepoznate marke, koji je repetirajući držao prema glavi Šaranovića, prijeteći mu riječima: “Sve ću vas pobiti”, piše u presudi.

U njoj se detaljno opisuje ko je sve bio u automobilu, kao i da je sa Jovanovićem bila još jedna osoba koja je Šaranovića udarila po glavi “tupim predmetom” koji je držala u ruci. Njen identitet nije utvrđen u ovom postupku.

Zbog ugrožavanja sigurnosti poslanika DPS-a Momčila Martinovića, Osnovni sud na Cetinju osudio je ranije predstavnicu URA Mariju Kapu na uslovnu kaznu zatvora.

U tužilaštvu još traje i izviđaj o osobama sa kapuljačama, koja se vide na snimku RTCG-a za koje opozicija vjeruje da su povezane sa vladajućom partijom.

Branio se da nema “golf 6”, a ni pištolj

Jovanović je pred sudijom Osnovnog suda na Cetinju negirao izvršenje krivičnog djela, navodeći da nema vozilo “golf 6”, za koje se navodi da je zaustavilo put Šaranovću, kao i da nema pištolj. Za napad na Šaranovića, rekao je, saznao je iz medija. On je naveo, piše u presudi, da “konkretne večeri nije napadao oštećene, ali se nije mogao sjetiti gdje se nalazio 25. novembra 2017. godine u jutarnjim časovima”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com