PODGORICA: Sedam parcela u Tološima za milion eura - Volim Podgoricu

PODGORICA: Sedam parcela u Tološima za milion eura

Plantaže su juče objavile oglas za prodaju sedam parcela u podgoričkom naselju Tološi, ukupne površine 35 hiljada metara kvadratnih, od kojih planiraju da prihoduju preko milion eura.

Šest parcela površine 27,2 hiljade kvadrata prodaju za minimum 1,16 miliona, odnosno 42,5 eura po kvadratu, dok parcelu od 9,9 hiljada kvadrata daju za minimum 23.800 eura.

“Pristupili smo prodaji djelova imovine koja ne služi poslovnoj svrsi za koju su Plantaže registrovane. To su parcele koje su nepovezane sa proizvodnim procesima, te iz tog razloga opterećuju ukupno poslovanje, a kad se valorizuju sredstva doprinose investicionim i drugim poslovnim funkcijama kompanije. Sve parcele koje smo oglasili na prodaji su u cjelokupnom vlasništvu Plantaža i u skladu su sa, u prodajnom oglasu, propisanim uslovima”, kazali su Danu iz te državne kompanije.

Prodajom imovine Plantaža juče se bavila i konsultantska kuća Fideliti konsalting. Prema njihovim riječima, prodaja imovine je očekivan potez menadžmenta s obzirom na situaciju u kojoj se kompanija nalazi.

” Usled problema sa poslovanjem Plantaže počinju sa deinvestiranjem (prodajom imovine). Podsjetimo, zalihe na kraju 2017. godine iznose 47 miliona eura i najvećim dijelom se odnose na revalorizovane zalihe (procijenjena vrijednost zaliha), dok je prihod iznosio svega 31 miliona eura. Godinama unazad, profit Plantaža je rezultat dozvoljene računovodstvene tehnike koja se zove revalorizacija zaliha. Povećanje zaliha u bilansu stanja je direktno uzrokovalo povećanje prihoda na osnovu revalorizacije u bilansu uspjeha. Ukoliko se izuzmu ti efekti, Plantaže posluju na granici profitabilnosti ili čak i u gubitku. Dodatno, kompanija ima višemilionski poreski dug koji uredno servisira. Šlag na ovoj finansijskoj torti je isplaćivanje dividende iz tako dobijenog profita za koju Plantaže jednostavno nemaju novca. Jedini logičan potez je upravo ovaj prodaja imovine kako bi se nadomjestila likvidna sredstva. Jer novčane obaveze ne možete plaćati naduvanim zalihama i profitom već samo novcem”, naveli su iz Fideliti konsaltinga.

Na pitanje Dana da li Plantaže prodaju imovinu da bi nadomjestili likvidna sredstva, te da li prodaja ima veze sa procijenjenom vrijednošću zaliha, iz kompanije, kojom godinama upravljaju Verica Maraš i Veselin Vukotić, kazali su da odbacuju takve tvrdnje.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com