PODGORICA: Evo gdje će biti postavljen spomenik Titu - Volim Podgoricu

PODGORICA: Evo gdje će biti postavljen spomenik Titu

Spomenik nekadašnjem predsjedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i čovjeku čije je ime Podgorica nosila skoro 47 godina, Josipu Brozu Titu biće postavljen u parku u blizini hotela Podgorica u glavnom gradu, saznaje CdM.

Skupština Glavnog grada usvojila je krajem oktobra prijedlog gradonačelnika Ivana Vukovića da se u Podgorici podigne spomenik Josipu Brozu Titu. Za prijedlog je glasalo 34 odbornika, dok je protiv bilo njih četvoro, uzdržanih nije bilo.

Rok za podizanje spomenika je 2019. godina.

Ministar odbrane Predrag Bošković je nedavno najavio da je Ministarstvo odbrane spremno da Glavnom gradu pokloni spomenik Josipu Brozu Titu, rad velikog jugoslovenskog vajara Antuna Augustinčića, koji je već izvjesno vrijeme jedan od eksponata Spomen sobe u Maslinama.

 

Kad je objavljena informacija da se planira da Glavni grad podigne spomenik Titu, mnogi korisnici su na društvenim mrežama predlagali i da se Podgorici vrati ime Titograd. Naime, Podgorica  je 47 godina nosila Titivo ime. Ipak, od te ideje za sada nema ništa.

Odgovarajući na pitanje da li bi Podgorica trebalo ponovo da vrati staro ime, sagovornici CdM-a ističu da o tome nema govora.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović za CdM kaže da o takvim eventualnim inicijativama trebaju da odlučuju odbornici i građani Glavnog grada Podgorice.

“Kao lični stav, mislim da je bilo sasvim dovoljno gotovo 50 godina “Titograda”(1946-1992) i da prelijepo ime Podgorica, koje datira iz 14 vijeka, treba vječno zadržati”, jasan je prvi čovjek LP.

Funkcioner DPS Nikola Gegaj, za CdM nije želio da komentariše da li Podgorica treba da vrati staro ime ili ne.

“Podgorici se od 13. jula 1946 godine kada dobija ime Titograd pristupilo veoma temeljno i snažno obnavljanju opustošenog grada, i od tada počinje dinamičan razvoj grada, sa čijim naglim razvojem je rastao i broj stanovnika. Danas je Podgorica jedan moderan evropski grad u kome nas prošlost opominje a budućnost obavezuje da sačuvamo i unaprijedimo naš glavni grad. Mogu reći da me obradovalo i to što će se u Podgorici izgraditi spomenik Titu jer ćemo se tako odužiti dug prema jednoj od najznačajnih istorijskih ličnosti na prostoru tadašnje velike Jugoslavije””, naveo je Gegaj.

Takođe, Gegaj smatra veoma pozitivnim i dobru i mudru odluku FK Mladost da vrati svoje staro ime OFK Titograd.

“Ono što se da primjetiti je da i jedna i druga inicijativa su naišle na, takoreći, opšte oduševljenje građana Podgorice”, zaključio je Gegaj.

Izvor: 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com