Crna Gora zabrinuta zbog akcija Rusije u Azovskom moru, poziva na smirivanje tenzija - Volim Podgoricu

Crna Gora zabrinuta zbog akcija Rusije u Azovskom moru, poziva na smirivanje tenzija

Crna Gora izražava duboku zabrinutost zbog vojnih akcija Rusije u Azovskom moru,  što je direktna posljedica ilegalne aneksije Krima, piše na Tviter nalogu Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

“Podržavamo nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i pridružujemo se pozivima za de-eskalaciju tenzija”, navode u ovom resoru.

Napetosti između Rusije i Ukrajine nastala je povodom situacije u Azovskom moru. Brodovi ruske obalske straže su zaplijenili tri vojna ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima, koji su pokušali da prođu kroz Kerčki moreuz. Ruska strana je upotrijebila oružje kako bi ih prisilila da se zaustave.

U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, navela je ruska Federalna služba bezbjednosti.

 

Ukrajinska ratna mornarica saopštila je ranije da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz Odese ka Mariupolju, što zahtijeva putovanje Crnim morem oko Krima kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

Moskva je saopštila i da je podignuta ruska avijacija i da Kerčkim moreuzom patroliraju avioni Su-25, prenijeli su ruski mediji.

NATO poziva na smirenost

Zbog dešavanja na Krimu zasjedao je danas i NATO.

Na današnjem sastanku komisije NATO-a u Ukrajini, NATO saveznici su ponovili svoju podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

“Pozivamo na smirenost i uzdržanost u Azovskom moru”, naveli su oni.

Reakcija SAD, Francuske, Poljske, Estonije…

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli osudila je “ilegalnu” akciju Rusije posle zarobljavanja ukrajinskih brodova i rekla da takvo ponašanje čini normalne odnose između Vašingtona i Moskve nemogućim.

Francuska se pridružila međunarodnim pozivima Rusiji da oslobodi tri ukrajinska broda koja je juče zaplijenila u blizini Krima.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova danas je poručilo da je  Rusija prekršila međunarodna pravila agresivnim ponašanjem prema brodovima ukrajinske mornarice u Azovskom moru”.

“Svim snagama osuđujemo agresivno ponašanje Rusije”, navode oni.

Oglasio se iEstonski premijer Juri Ratas. On je pozvao na održavanje vanrednog sastanka vladinog odbora za bezbjednost kako bi se razgovaralo o ruskoj akciji protiv Ukrajine u Crnom moru i okolnim područjima.

Izvor: 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com