MOŽE VODITI I FATALNOM ISHODU: Stanari protivpožarne stepenice koriste za ostave! - Volim Podgoricu

MOŽE VODITI I FATALNOM ISHODU: Stanari protivpožarne stepenice koriste za ostave!

Jedan od problema u stambenim zgradama koje nemaju formirane organe upravljanja su i protivpožarne stepenice koje bi morale uvijek biti prohodne, a nijesu jer nema ko o njima da vodi računa. Često s luže kao ostave, pa kad dođe do kritičnih situacija, vatrogasci umjesto da se bave gašenjem požara prvo se bave čišćenjem što nekad može značiti razliku između spasa i fatalnih ishoda, piše Dan.

Mnogi sugrađani ni ne znaju šta je čija nadležnost ni kome da se obrate, a ni iz Direktorata za vanredne situacije ne kriju da im najveći problem stvaraju neformirani organi upravljanja pa kad njihovi ili inspektori Komunalne inopekcije izađu na teren i primjete neregularnosti nemaju koga da sankcionišu.

“Po zakonu bi sve zgrade preko 22 metra trebalo da imaju protivpožarno stepenište, koje ne moraju biti spoljne već mogu biti i unutrašnje. Mi dajemo saglasnost na mjere zaštite od požara, kad mi to damo, prilikom prijema objekata mora biti i licencirani inženjer da sve go proprati i dalje održavanje je Zakonom o zaštiti zgrada obaveza upravnika zgrade. Međutim, glavni problem je što to pitanje u dosta slučajeva nije riješeno i sve bude blokirano”, navode iz Direktorata za vanredne situacije.

Kontrola je podijeljena obaveza između inspektora Komunalne policije i Derektorata za vanredne situacije.

“To ništa be znači jer ne možemo da uđemo tamo gdje nema upravnika zgrade. Naši službenici odu i nemaju koga ni da kazne ni kome da se obrate. Oni to provjeravaju, ne samo stepenište nego i sve mjere zaštite od požara i hidrante i aparate ali se na tome sve zaustavlja, zato bi to pitanje bilo dobro pokrenuti da se ti prostori ne koriste za druge namjene jer to onda povlači niz još drugih problema”, navode iz Direktorata za vanredne situacije.

Da zakrčeno protivpožarno stepenište stvara probleme pripadnicima Službe zaštite, potvrdio je i Andrija Čađenović, komandir Službe zaštite.

“Na terenu se često susrećemo sa situacijama u kojima su požarna i evakuaciona stepeništa i prolazi zakrčeni, pretvoreni u odlagališta nepotrebnih stvari iz domaćinstava i na drugi način onemogućeno njihovo korišćenje. Sami građani treba da znaju da su ovi građevinski elementi projektovani i konstruisani u njihovom interesu i za njihovu bezbjednost te da se u skladu s tim moraju ponašati”, kazao je Čađenović.

Jasno poručuje-požari i drugi vanredni događaji sasvim su realna pojava koja se može dogoditi bilo kad i bilo gdje.

“U tim situacijama požarna stepeništa i drugi sistemi zaštite u i na objektima, ukoliko su u ispravnom stanju i u punoj funkciji, mogu značiti razliku između spasa i fatalnih ishoda. S toga je neophodno redovno održavanje i ispravno postupanje sa svim pomenutim sitemima i segmentima sistema zaštite objekata”, kazao je Čađenović.

Iz Agencije za stanovanje stalno pozivaju i apeluju na stanare stambenih zgrada da formiraju organe upravljanja jer su im nepohodni za lakše funkcionisanje i život u zgradama, ali se to ipak ne čini u dovoljnoj mjeri.

DAN

1 komentar

  1. Superb work! This really is the type of info that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my internet site . Thanks =)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com