ASK: Nema slučajeva nezakonitog bogaćenja, svi do sad opravdali imovinu - Volim Podgoricu

ASK: Nema slučajeva nezakonitog bogaćenja, svi do sad opravdali imovinu

Agencija za sprječavanje korupcije pokrenula je 25 postupaka kako bi utvrdila osnov sticanja imovine javnih funkcionera, od kojih je 18 okončano, a za preostalih sedam postupci su u toku.

“U svim okončanim postupcima, obveznici zakona su dostavili urednu dokumentaciju, čime su opravdali osnov sticanja, te nijesu utvrđena kršenja,” kazala je načelnica Dragana Šuković na konferenciji za novinare o realizaciji preporuka iz Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore.

Šuković je istakla da je Agencija takođe provjerila i 90 izvještaja koji su podnijeti po ovom osnovu u kojima su obveznici zakona samoinicijativno dostavili dokaze uz samo podnošenje izvještaja o prihodima i imovini.

Osim toga, Agencija je uputila 26 zahtjeva komercijalnim bankama radi provjere osnova sticanja u onim izvještajima u kojima su javni funkcioneri prethodno dali saglasnost.

Kako je jedan od ciljeva u radu ove institucije nepristrasnost u radu, načelnica je istakla da je prije samog početka kontrole izvještaja u informacionom sistemu Agencije razvijena i stavljena u upotrebu kontrola izvještaja slučajnim odabirom.

“Uvođenjem ovakvog načina provjere u potpunosti se isključuje mogućnost svakog pristzrasnog i selektivnog odabira obveznika zakona koji podliježe kontroli,” kazala je Šuković.

Provjera se, shodno revidiranom planu Agencije, vrši kroz tri vrste – administrativnu provjeru, provjeru tačnosti i potpunosti i treću, koja je ocijenjena i najsloženijom, tzv. potpuna provjera.

Svi pristigli izvještaji, njih 7.805, prošli su administrativno-tehničku provjeru i isti su objavljeni na sajtu Agencije. U provjeri tačnosti i potpunosti podataka iz pristiglih izvještaja, trenutno se nalazi njih 700, pa je po osnovu utvrđenih nepravilnosti po službenoj dužnosti pokrenuto do sada 26 postupaka.

Treća vrsta, potpuna provjera, obuhvatila je ove godine 20 funkcionera koji su “predviđeni za ovu vrstu detaljne provjere po osnovu njvišeg nivoa vulnerabilnosti oblasti, odnosno subjekata na korupciju, i vulnerabilnosti funkcije, odnosno položaja na korupciju koju javni funkcioner vrši”.

“Ova vrsta provjere je u završnoj fazi i da će u narednom periodu u slučaju utvrđenih nepravilnosti biti pokrenuti postupci u odnosu na ta lica,” kazala je Šuković na konferenciji za novinare.

Načelnica Snežana Pešić kazala je da je Agencija, od kako je počela da samostalno izdaje prekršajne naloge, do sada izdala njih 17 po različitim osnovama – zbog nepredavanja izvještaja o prihodima i imovini, zbog nespojivosti funkcija kao i zbog neprijavljivanja tačnih podakata.

“Od izdatih 17 prekršajnih naloga, do sada su realizoavna četiri, te će Agencija u narednom periodu nastaviti sa izdavanjem prekršajnih naloga,” kazala je Pešić na konferenciji.

Dodala je da je Agencija od početka godine sudu podnijela 402 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, od čega 373 zahtjeva zbog kršenja odredbi Zakona o sprječavanju korupcije, a 29  zbog kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Zbog nepredavanja izvještaja o imovini po različitim zakonskim osnovama podnijeto je 325 zahtjeva protiv javnih funkcionera i državnih službenika, od čega je najveći broj zahjeva podnijet zbog nepredavanja redovnih godišnjih izvještaja – 317.

U oblasti sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija, Agencija je podnijela 17 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka, dok je u oblasti provjere imovine zbog neprijavljivanja tačnih i potpunih podataka podnijeto 15 zahtjeva.

“Sudovi za prekšraje izrekli su ove godine  306 sankcija, od čega 235 novčanih kazni u iznosu od 103.775 eura i 71 opomenu. Na rješenja sudova za prekršaje u ovoj godini Agencija je izjavila 24 žalbe, od čega je 11 usvojeno, dok su ostali postupci u toku,” kazala je Pešić novinarima.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com