3. Podgorica film festival od 5. do 9. septembra - Volim Podgoricu

3. Podgorica film festival od 5. do 9. septembra

Održana je konferencija za medije povodom početka Podgorica film festivala, prvog festivala dugometražnog i kratkog igranog filma u glavnom gradu. Tokom pet festivalskih dana, od 5. do 9. decembra, u Kulturno – informativnom centru “Budo Tomović”,  podgorička publika imaće priliku da pogleda 26 filmova od čega će čak 16 imati svoju crnogorsku premijeru.

Na konferenciji su govorili: Sara Radović, glavna organizatorka, Andro Martinović, direktor Crnogorske kinoteke i Sanja Vojinović ispred Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice.

Glavna organzatorka festivala, Sara Radović predstavila je program i najavila goste festivale. Radović je posebno istakla filmove koji su dobili brojne nagrade te bili zapaženi na najznačajnijim festivalima a koje crnogorska publika nije imala priliku da vidi na redovnom bioskopskom repertoaru. Festival će otvoriti dobitnik nagrade publike festivala Sundance i Rotterdam, danski kandidat za Oskara, film “Krivica” Gustava Molera. Na festivalu će se premijerno prikazati pobjednik Kanskog filmskog festivala „Kradljivci“. Crnogorske premijere imaće i filmovi „Mlada žena“ i „Ljeto 1993.“ koji su osvojili nagrade za najbolje debitantske filmove festivala Kan i Sandens. Publici će možda najzanimljiviji biti novi film Lars Von Trira, „The House that Jack Built“, kojim se Trir nakon sedam godina vratio u Kan u kome je prethodno bio označen kao persona non grata. Ekskluzivno u Crnoj Gori, nakon premijere u Kanu „Kuća koju je Džek sagradio“ imaće svoju balkansku premijeru. Radović je naglasila da je i ove godine posvećena posebna pažnja domaćim i regionalnim autorima. Filmovi mladih crnogorskih reditelja: „Glava puna radosti“ Branislava Milatovića,  „Peloid“ Bojana Stijovića i „Put“ Senada Šahmanovića dio su programskog segmenta rezervisanog za kratki film. Samo nekoliko dana nakon premijere u Srbiji u Podgoricu stiže „Teret“ Ognjena Glavonića a crnogorsku premijeru imaće i bosanski film „Dobar dan za posao“. U saradnji sa Eye on Films platformom i ove godine u okviru zasebnog programa biće prikazani najbolji debitantski filmovi evropskih autora. Prateći program Trećeg Podgorica film festivala biće radionice koje će se organizovati u saradnji sa MEDIA deskom i Filmskim centrom Crne Gore kao i razgovori o savremenoj kinematografiji sa autorima prikazanih filmova.

Radović se zahvalila institucijama, partnerima i prijateljima festivala koji su prepoznali značaj ovog festivala za kulturu Crne Gore. Organizator Festivala je NVO Podgorica film festival, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom. Ovogodišnji festival su podržali Ministarstvo kulture Crne Gore, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Sekretarijat za kulturu i sport i Filmski centar Crne Gore. Partneri festivala su JU Kulturno – Informativni centar “Budo Tomović” i Yunus Emre Institut Podgorica. Gosti festivala biće: Miloš Miša Radivojević, Milorad Marinović, Darko Popov, Dragana Jovović, Sreten Živojinović i Vlastimir Sudar.

U ime Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, Sanja Vojinović naglasila je da je ovo treća godina kako Sekretarijat podržava Podgorica film festival. Festival je dio gradske manifestacije Decembarska umjetnička scena DEUS. Obzirom da film objedinjuje sve umjetničke forme ovakvi festivali su važni za našu podgoričku publiku. Da film i kinematografija ne bi bilo nepravedno zaboravljeni, Sekretarijat posebno podržava filmske festivale i manifastacije podvukla je Vojinović.

Ispred Crnogorske kinoteke, Andro Martinović najavio je program retrospektive stvaralaštva proslavljenog turskog reditelja Semiha Kaplanoglua. U okvriu retrospektive publika će imati priliku da pogleda „Jusuf trilogiju“ te film „Zrno“. Posljednji film iz trilogije „Med“ dobitnik je nagrade Zlatni medved Berlin film festivala.  Podršku ovom programu pružio je Yunus Emre Institut sa kojim je Kinoteka i ranije sarađivala a Martinović je najavio da će se saradnja nastaviti te da planiraju mnogo zanimljivih programa i u narednom periodu. Na zvaničnoj ceremoniji otvaranja biće dodijeljena godišnja nagrada Crnogorske kinoteke za doprinos filmskoj umjetnosti, “Kino-oko”. Ovogodišnji laureat je veliki srpski reditelj Miša Radivojević koji je bio i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Martinović je ponovio da su na programu svjetski i regionalni filmovi zapaženi na najznačajnijim festivalima a koji u nedostatku bioskopske mreže ne stižu u našu zemlju. U prethodnih godinu i po dana, na prostoru bivše Jugoslavije snimljeno je čak trideset filmova a tek pokoji je prikazan u Crnoj Gori. Podgorica film festival će omogućiti crnogorskoj publici da ipak pogleda najbolje od tih naslova jer nažalost bilo bi nemoguće sve ih prikazati.

Treba napomenuti da će se  6. decembra u 18 časova prikazati i film “Glava puna radosti” Branislava Milatovića koji se ne nalazi u programu festivala.

Program festivala možete pogledati  OVDJE

2 komentara

  1. If you happen to excited about eco items, sometimes be tough shock to anyone them recognise that to help make unique baskets just for this quite liquids carry basic steps liters associated ceiling fan oil producing. dc free mommy blog giveaways family trip home gardening house power wash baby laundry detergent

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com