PODGORICA: U zatvoru sklopljeno šest brakova! - Volim Podgoricu

PODGORICA: U zatvoru sklopljeno šest brakova!

Mada zatvorska ćelija nije mjesto o kome mladenci maštaju kada razmišljaju o vjenčanju, sudbina ne bira. To najbolje zna šest parova koji su se među zidinama Zatvora za izvršenje krivičnih sankcija ZIKS u Podgorici zavjetovali na ljubav “dok ih smrt ne rastavi”.

“U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u posljednjoj godini dana sklopljeno je šest brakova”, kazali su za CdM iz ZIKS-a.

A da bi neko sklopio brak u ZIKS-u, procedura je sljedeća.

“Pritvoreno lice koje želi da zaključi brak za vrijeme svog boravka u pritvoru, molbom se obraća nadležnom sudiji, uz navođenje podataka o licu sa kojim želi da zaključi brak, odnosno o licima koji će biti svjedoci, nakon čega nadležni sudija izdaje dozvolu kako bi ove osobe mogle ući u Istražni zatvor Podgorica. Prisustvo drugih osoba nije moguće”, objašnjavaju u ZIKS-u.

Advokat pritvorenog dužan je, dodaju, da pribavi dokumenata koja su neophodna za zaključenje braka, a o svemu obavještava matičara.

Što se tiče sklapanja braka za lica koja se nalaze na izvršenju kazne zatvora, oni takođe podnose molbu, nakon čega se posredstvom službenika ZIKS-a prikuplja potrebna dokumentacija.

“Nakon prikupljanja dokumentacije, socijalni radnik ZIKS-a kontaktira matičara i dogovara termin vjenčanja. Vjenčanje se održava u prostoriji ZIKS-a, podobnoj za tu svrhu. Vjenčanju mogu da prisustvuju članovi najuže porodice zatvorenika (koji su inače upisani u kartonu posjeta), kumovi, kao i najviše četiri člana najuže porodice sa mladine strane”, navode oni.

Jedna bračna posjeta u toku mjeseca

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija za zatvorenike koji su smješteni u organizacionoj jedinici Kazneno-popravni dom Podgorica, obezbijeđene su tri posebne prostorije za bračne posjete.

“Lica koja se nalaze na izvršenju kazni zatvora, shodno važećim propisima, imaju pravo na jednu bračnu posjetu u toku mjeseca u trajanju od tri sata”, ističu u ZIKS-u

Vanbračnim suprugama je takođe dozvoljeno da dolaze u bračne posjete, uz naravno odgovarajuće uvjerenje o vanbračnoj zajednici, ovjereno od strane nadležnih organa.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com