Djed Božo umro u 109. godini, do poslednjeg dana bio zdrav kao dren! Otišao najstariji stanovnik Crne Gore - Volim Podgoricu

Djed Božo umro u 109. godini, do poslednjeg dana bio zdrav kao dren! Otišao najstariji stanovnik Crne Gore

Pljevljak Božo Čolović umro je u 109. godini života. Čolović je inače smatran najstarijim stanovnikom Crne Gore.

I pod teretom teškog života ovaj prekaljeni borac, ostao je čvrst kao stijena i zdrav kao dren. Mnoge poslove u svom domaćinstvu obavljao je sam. Sam je, bar do prije nekog vremena, unosio ugalj i drva, išao u prodavnicu, kod ljekara, na pijacu.

Djed Božo se penzionisao radeći kao krojač. Do poslednjeg dana čitao je bez naočara, dobro čuo, dobro pamtio, bio je vitalan… Božo je volio da bude u svojoj kući u Pljevljima, gdje ga je pazila ćerka. Njegov dom krasile su fotografije članova porodice, unučadi, praunučadi i dvije velike fotografije Karađorđa i Petra Karađorđevića.

RECEPT ZA DUGOVJEČNOST: UMJERENOST U SVEMU

Rođen je na Božić 1909. godine, od oca Anta i majke Magde, rođene Leovac, kao osmi sin. Sa suprugom Darinkom odgajio je četvoro djece.

Djed Božo nije imao recept za dugovječnost, ali iz njegovih svakodnevnih navika mogao je da se izvuče neki zaključak, pišu Vijesti. Kaže samo da je bio umjeren u svemu hrani, piću, tuzi i radosti, koje su se često smjenjivale u životu. Svakog jutra je sam sebi kuvao čaj, a ne bi sjeo da jede bez čašice kuvane rakije.

ON SAM NAJBOLJE PEGLAO

Do prije nekoliko godina sam je kosio dvorište. Djeca su mu to ipak branila jer su smatrala da je to previše naporno za njega. Nikome nije dozvoljavao da mu opegla košulju i pantalone, jer je smatrao da on sam to najbolje radi.

Prije 17 godina umrla mu je supruga Darinka. Božov otac živio je 107 godina, a i njegova braća su doživjela duboku starost.

 

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com