Umjesto 120, asistenti dobili honorar od 12 eura, doktorima 19 eura! - Volim Podgoricu

Umjesto 120, asistenti dobili honorar od 12 eura, doktorima 19 eura!

Tri spoljna saradnika u nastavi na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore prošlog mjeseca su primila honorar u iznosu od svega 12 eura, jer imaju grupu prvi put upisanih studenata manju od pet zbog čega im jedan čas nije obračunat kao puni, već kao desetina.

Dekanica Fakulteta dramskih umjetnosti Sanja Garić kazala je da je to neprihvatljivo, te da su asistenti trebali da dobiju, otprilike, deset puta veći iznos. Umanjeni honorar dobila su i dva saradnika koja imaju zvanje doktora isplaćeno im je 19 i 27 eura. “Očekujemo da njihovi novembarski honorari budu korigovani”, rekla je Garić.

Profesori/ce su u utorak primili platu, ali dekanica pojašnjava da se honorari kasnije isplaćuju. Negodovala je i što su pojedinim profesorima ponovo, kao i u oktobru, zbog manjih grupa studenata, umanjene zarade zbog čega će ovih dana na Fakultetu da organizuju sastanke. Nakon toga će se, kaže Garić, obratiti Rektoratu.

“Detaljno ćemo sve analizirati. Očekujemo da časovi budu korigovani, odnosno samim tim i mjesečne zarade bilo da su u pitanju plate ili honorari”, rekla je ona.

Ovaj Fakultet je zbog smanjenja zarada pisao Rektoratu i krajem novembra, ali im još nije odgovoreno na taj dopis. U tom dokumentu, koji je Pobjeda nezvanično dobila sa UCG, Vijeće FDU saopštilo je da je za njih neprihvatljiv novi obračun zarada i honorara akademskog osoblja i saradnika za oktobar prema kom im se časovi za manje grupe studenata računaju po koeficijentu 0,1, koji je predviđen za mentorsku nastavu. Na taj način je, smatraju oni, ,,poništena logika i procedura redovne nastave, utemeljene na akreditaciji FDU, kao i verifikacija upisa za 2018/2019.od strane UCG i Vlade.

“Prekršene su norme kolektivnog ugovora i omalovažen objektivni radni učinak akademskog osoblja Fakulteta… Kategorija ovakve nastave na osnovnim studijama je potpuna nepoznanica”, naveli su oni. Pitali su Rektorat ko će da snosi odgovornost ukoliko spoljni saradnici, primljeni u angažmanu po javnom konkursu, otkažu nastavu u toku semestra ili u toku studijske godine, jer njihovi honorari iznose ,svote koje ponižavaju akademsku profesiju.

 

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com