Granični policajci sa sjevera Crne Gore NE SMIJU PALITI GRIJANJE u kolima kad miruju - Volim Podgoricu

Granični policajci sa sjevera Crne Gore NE SMIJU PALITI GRIJANJE u kolima kad miruju

Da bi uštedjeli par litara goriva, granični policajci sa sjevera Crne Gore, gdje su temperature u ovo doba godine skoro svakodnevno ispod nule, ne smiju koristiti grijanje u službenim vozilima kada nijesu u pokretu!

To je naređenje načelnika Odjeljenja granične bezbjednosti Pljevlja Radoja Živkovića.

“U cilju racionalne potrošnje pogonskog goriva za motorna vozila i pravdanja i razduživanja istog, zagrijavanje vozila prilikom obavljanja službenih poslova i zadataka NE RADITI paljenjem i radom vozila u mjestu (na leru), jer navedeno dovodi do povećanja prosječne potrošnje pogonskog goriva i nemogućnosti pravdanja istog. Pri lošim vremenskim uslovima i niskim temperaturama zagrijavanje vozila vršiti ISKLJUČIVO vožnjom na poziciji zadatoj konkretnim zadacima u patrolnom listu. Ponašanje suprotno gore navedenom povlači disciplinsku odgovornost službenika”, navodi se u naređenju.

Ova revnost ipak opasno ugrožava zdravlje prvenstveno starijih graničnih policajaca koji su se nepotpisanim pismom obratili našoj televiziji i objasnili kako ovo naređenje izgleda na terenu.

“U toku smjena patrola se prebacuje na 3 pozicije svaka 4 časa, i to je jedini period kad službenici policije smiju koristiti grijanje u vozilima! Ako uzmemo u obzir da prebacivanje patrola sa pozicije na poziciju traje svega 10 do 15 minuta vožnje, onda shvatimo da ti ljudi, na nadmorskoj visini od 1200 metara, temperaturama i do -15 stepeni, više od 3 i po časa ostaju bez grijanja”, stoji u pismu službenika OGB Pljevlja

Da ne bi rizikovali kazne primorani su da se snalaze i ugriju na različite načine pa je tako ćebe postalo sastavni dio njihove opreme.

“Službenici koji na svoju ruku upale vozilo, budu registrovani preko GPS-a u vozilu koji izvještava komandire da je vozilo upaljeno, i takvi službenici bivaju poslati na disciplinsku odgovornost i sankcionisani novčanom kaznom i uslovnim otkazom do sljedeće povrede radne dužnosti nakon koje gube posao. U takvim ropskim, prije bi se reklo kažnjeničkim nego radnim uslovima, policajci takoreći cijelu smjenu trče oko ugašenih vozila, rade vježbe i mole Boga da naiđe neko putničko vozilo čijeg bi vozača zamolili da sjednu u njega 2-3 minuta kako bi se zgrijali”, stoji u pismu službenika OGB Pljevlja.

Zbog toga što su granicu primorani da čuvaju na ler, obratili smo se i Upravi policije.U centrali tvrde da je naređenje samo samo dio dokumenta o radu patrola zaduženih za nadzor državne granice.

“U kojem je detaljno objašnjeno da policijski službenici u sklopu radnog vremena imaju mogućnost da naprave pauzu radi zagrijavanja, odmora i ishrane u tzv. baznim stanicama. U saopštenju koje je Vama dostavljeno kratko se spominje da vozilo u leru ne treba zagrijavati a suština je da policijski službenici budu što više u pokretu sa vozilom kao i van vozila, kako bi obilazili prostor u blizini državne granice u zagrijanom vozilu”, odgovor je Uprave policije.

Iz Uprave policije ističu i da načelnik Živković nije bio upoznat da su policajci nezadovoljni njegovim naređenjem i obećavaju da će pokušati da nađu najracionalnije rješenje za efikasno obavljanje zadataka u humanim uslovima.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com